Matematik
HJÆLP med differentialligning
17. maj 2007 af
msm89dk (Slettet)
Hey - er der nogle der vil hjælpe os med denne opgave? Takker! :-)
"En funktion f er løsning til differentialligningen:
dy/dx = -(y-x)^2 + 1
og grafen for f går gennem punktet P(1,3).
Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet P.
Gør rede for. at funktionen g(x) = (x + 1)^-1 + x er løsningen til differentialligningen."
Hvad gør vi??
"En funktion f er løsning til differentialligningen:
dy/dx = -(y-x)^2 + 1
og grafen for f går gennem punktet P(1,3).
Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet P.
Gør rede for. at funktionen g(x) = (x + 1)^-1 + x er løsningen til differentialligningen."
Hvad gør vi??
Svar #1
17. maj 2007 af Bruger slettet (Slettet)
Du skal starte med at isolere x og y, gør det først og sæt det så herind.
V.h.
Erik Morsing.
V.h.
Erik Morsing.
dy/dx = -(y-x)^2 + 1
og grafen for f går gennem punktet P(1,3).
Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet P.
-----------------------------
dy/dx = -(y-x)^2 + 1
betyder
f'(x)= -(f(x)-x)^2+1
så
f'(1)= -(f(1)-1)^2+1
f'(1)= -(3-1)^2+1
f'(1)= -2^2+1 = -4+1 = -3
Nu er jo tangent-ligningen på formen
y = f(xo)+f'(xo)(x-xo)
herfra er det så bare at klaske ind i ligningen:
y = f(1)+f'(1)(x-1)
y = 3 - 3(x-1)
y = 3 - 3x + 3
y = -3x + 6 (<-her har du så tangent-ligningen).
-------------------------
At g(x) = (x + 1)^-1 + x
er løsning til
dy/dx = -(y-x)^2 + 1
kommer ud på at vise at
f'(x)= -(f(x)-x)^2+1
men nu blot med g:
g'(x)= -(g(x)-x)^2+1
... prøv nu selv.
og grafen for f går gennem punktet P(1,3).
Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet P.
-----------------------------
dy/dx = -(y-x)^2 + 1
betyder
f'(x)= -(f(x)-x)^2+1
så
f'(1)= -(f(1)-1)^2+1
f'(1)= -(3-1)^2+1
f'(1)= -2^2+1 = -4+1 = -3
Nu er jo tangent-ligningen på formen
y = f(xo)+f'(xo)(x-xo)
herfra er det så bare at klaske ind i ligningen:
y = f(1)+f'(1)(x-1)
y = 3 - 3(x-1)
y = 3 - 3x + 3
y = -3x + 6 (<-her har du så tangent-ligningen).
-------------------------
At g(x) = (x + 1)^-1 + x
er løsning til
dy/dx = -(y-x)^2 + 1
kommer ud på at vise at
f'(x)= -(f(x)-x)^2+1
men nu blot med g:
g'(x)= -(g(x)-x)^2+1
... prøv nu selv.
Svar #3
17. maj 2007 af Bruger slettet (Slettet)
Meget fikst, men er det ikke nemmere, blot at sætte de opgivne x- og y-værdier ind på højre side af ligningen. Så ses differentialkvotienten umiddelbart at være -3?
Derefter er det blot at skrive tangentligningen. Mit forslag om at isolere bliver noget besværligt, kan jeg godt se.
V.h.
Erik Morsing.
Derefter er det blot at skrive tangentligningen. Mit forslag om at isolere bliver noget besværligt, kan jeg godt se.
V.h.
Erik Morsing.
Skriv et svar til: HJÆLP med differentialligning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
