Matematik

skæringspunkter mellem linje og cirkel

23. maj 2007 af omallycat (Slettet)
Er der nogen der vil prøve at regne skæringspunkterne mellem linjen: y=2x+9 og cirklen: (x+2)^2+(y-5)^2=45 for mig - helst med mellem regninger så jeg kan se hvor jeg selv regner galt :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. maj 2007 af Romulus (Slettet)

Du har cirklen: (x+2)^2+(y-5)^2 = 45

og du har linjen: y = 2x+9

For at finde skæringspunkterne kan du bruge substitutionsmetoden:

(x+2)^2+(2x+9-5)^2 = 45

Du forkorter så ovenstående:

x^2+4x+4+4x^2+20x+20 = 45

5x^2+20x+20 = 45

Træk 45 fra på begge sider:

5x^2+20x-45 = 0

Nu har du en andengradsligning, find rødderne, og du har skæringspunkterne..

Brugbart svar (0)

Svar #2
23. maj 2007 af holretz (Slettet)

Indsæt y=2*x+9 i cirkelligningen:

(x+2)^2+ (2x+4)^2 = 45

(x+2)^2 + (2*(x+2))^2 = 45 <=>(x+2)^2 + 4*(x+2)^2 =45

5*(x+2)^2=45 <=> (x+2)^2 = 45/5 <=> (x+2)^2 = 9

<=> x+2 = 3 eller x+2 = -3

<=> x=1 eller x= -5



Brugbart svar (0)

Svar #3
23. maj 2007 af holretz (Slettet)

Der er en regnefejl i #1...

Brugbart svar (0)

Svar #4
23. maj 2007 af ibibib (Slettet)

x²+4x-5 = 0

x=1 v x=-5

Brugbart svar (0)

Svar #5
23. maj 2007 af Catine (Slettet)

har ikke lige tid: men du sætter formlen for liniens ligning ind på y´s plads i cirklen.

Derefter regner du kvadratsætningerne ud (husk det dobbeltprodukt)

Denne ligning bliver til en 2.gradslignin og når du har regnet d, ved du hvor mange løsninger der er.

dernæst bruger du løsningsformlen hvor kvadratrod d indsættes og dermed du finder dine x´værdier til skærringspunkterne.

Disse elle denne x værdi indsættes i y=2x+9, og resultatet du får her er så y-koordinaterne til dit punkt/punkter....ked af det blev lidt overfladisk, men håber du kan bruge det til lidt

Brugbart svar (0)

Svar #6
23. maj 2007 af Romulus (Slettet)

Arh ja, selvf, tastefejl i #1

5x^2 + 20x -25 = 0

Svar #7
23. maj 2007 af omallycat (Slettet)

jeg har fået præcis det samme som jer, meen min facit liste siger at punkterne bliver: S(1.07,11.14) og S(-4.67,-0,34) hvordan kommer man frem til det resultat?

Brugbart svar (0)

Svar #8
23. maj 2007 af allan_sim

#7.
Ved at skrive forkert i facitlisten?

Brugbart svar (0)

Svar #9
23. maj 2007 af Romulus (Slettet)

#7
Der må være én fejl i facitlisten..

Brugbart svar (0)

Svar #10
23. maj 2007 af Romulus (Slettet)

Desuden kan du jo tjekke facit ved at sætte ind i ligningen. Du finder de tilhørende x- og y-værdier:

x = -5 og y = -1

Sæt de to tal ind i ligningen:

(-5+2)^2 + (-1-5)^2 = 45
9 + 36 = 45

Det stemmer!

Ligeledes kan du gøre med det andet skæringspunkt:

x = 1 og y = 11

(1+2)^2 + (11-5)^2 = 45
9 + 36 = 45

Det stemmer også, wow!

Brugbart svar (0)

Svar #11
23. maj 2007 af holretz (Slettet)

Din facitliste tager fejl...

Svar #12
23. maj 2007 af omallycat (Slettet)

okay tak :)

Skriv et svar til: skæringspunkter mellem linje og cirkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.