Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)

A-B

03. juni 2007 af lith (Slettet)
hej.er der nogen der kan forklare mig hvad de følgende betyder.

Amba
B-aktie

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. juni 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Amba betyder andelsselskab med begrænset ansvar og en B-aktie er en aktie uden stemmeret.

Svar #2
03. juni 2007 af lith (Slettet)

hvad vil det sige at man har en begrænset ansvar? eller uden stemmeret

Brugbart svar (0)

Svar #3
03. juni 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Man opretter et Amba for at "snyde" eventuelle kreditorer og kunder. Egentlig burde man slet ikke handle med et Amba. I økonomiske sager, hvor selskabet kan drages til ansvar kan de henvise til deres begrænsede ansvar. For eksempel er ARLA et Amba, så de enkelte landmænd kan ikke drages til ansvar for Arlas eventuelle fallit med efterfølgende krav.

Stemmeret giver en mulighed for at påvirke beslutninger på generalforsamlinger, som skal holdes mindst en gang om året i et sktieselskab. Her kan man "fyre" direktionen. hvis man er utilfreds med deres ledelse. B-aktionærer har derimod ingen mulighed for at præge udviklingen, så jeg forstår slet ikke, at nogle i det hele taget gider købe B-aktier. Du skal også vide, at det at købe aktier betyder, at du låner et firma penge. Aktien er dit tilgodehavendebevis. Her mener jeg heller ikke, at man skal købe aktier, hvis man selv har gæld (ihus, bil m.m.) Så er det bedre at betale den først.

Brugbart svar (0)

Svar #4
15. august 2007 af masmat (Slettet)

der er stemmeret på nogle b-aktier, men det er typisk sådan at a-aktier har flere stemmer. f.eks b-aktie har 1 og a-aktie har 2. desuden for man del i udbyttet (hvis firmaet udbetaler sådan noget), så for passive investorer der ikke vil sidde ved generalforsamlingen, men stadig gerne vil købe sig ind i firmaet er b-aktien en god mulighed (desuden er B-aktier oftest mere likvide end a-aktier).

Brugbart svar (0)

Svar #5
15. august 2007 af Erik Morsing (Slettet)

#4
OK, jeg kunne måske finde på at købe nødlidende aktier, hvis jeg kan få øje på en længere politisk stabil periode i det land, der investeres i. Altså et rent lotteri! Formålet er at score en god gevinst, men jeg ville aldrig låne penge til at investere for, og jeg ville heller ikke benytte mig af investeringsforeninger, og endelig ville jeg sørge for, at jeg ikke investerer for mere, end jeg kan tåle at tabe. For tiden er der en del uro på aktiemarkedet, og jeg forventer et endnu mere markant fald, før kurserne langsomt genvinder noget af det tabte, men det er og bliver en fornemmelse, hvad det angår.

Skriv et svar til: A-B

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.