Oldtidskundskab

Odysseen 8. sang - perspektivering?

06. juni 2007 af sanii (Slettet)
Hej alle..
Skal op i old i morgen, og har en del problemer med odyseens 8. sang.

vers 1-103 og 261-586 er opgivet.

Har styr på selve handlingen, men kan slet ikke finde noget relevant at tage fat i. F.x hybris/nemesis osv..

Håber der er nogen der kan hjælpe?

Brugbart svar (1)

Svar #1
06. juni 2007 af Frede.. (Slettet)

Giv lige en opsummering af 8. sang... Ka ikke huske den i hovedet:-)

Svar #2
06. juni 2007 af sanii (Slettet)

Ok her kommer det :)

Odysseus er hos faiakerne hvor Athene får folket til at samles så de kan høre på kongen Alkinoos tale. Han siger at Ody skal sendes hjem og til ære for ham vil han holde en fest hvor alle mænd er inviteret.

Mændende gør skibet klar, og tager ti fest. Der bliver der sunget for Ody, men han begynder at græde. Alkinoos ser dette og opfordrer dem til at tage ud og "lege" kamplege..

Når de kommer ind igen synger sangeren om Ares' elskov med Afrotie , og om hvordan Afrodites mand, Hephaistas opdager dette og fanger dem på fersk gerning (ved at fange dem i et net). Hephaistas viser guderne situationen og vil have hævn. Kalder således på de mandelige guder men Poseidon siger at han skal slippe dem fri, og hvis Ares flygter, vil Poseidon personligt få ham til at betale.
Han slipper dem fri.
Ares tager afsted til et eller andet sted og Afrodite bliver badet salve = jomfru igen.

Efter sangen danser de en bolddans og Ody får fine gaver som Arere ligger i en kiste for ham.

Ody bliver nu plejet og badet og møder nausikka som siger at han skylder hende for al den hjælp han har modtaget. og han siger at han vil være hende evig taknemmelig.

Ody beder sangeren om at synge om Troja og hesten, og hvis han gør dette vil han hylde ham som en ægte sanger. Dette gør sangeren og Ody begynder at stortude. Alkinoos ser dette og beder ham om at fortælle hans navn - og spørger hvad der er sket ham,om han har mistet en han elskede siden han græder sådan.

det var vist bare det :)

Brugbart svar (1)

Svar #3
06. juni 2007 af Frede.. (Slettet)

8. sang giver her et billede af ODs sitiation. Inddrag Poseidons rolle mht. Ares og Afrodite, til Poseidons rolle mht. Odysseus og Penelope. Det er jo Poseidon der har gjort rejsen svær for Odysseus. Perspektiver dernæst Nausikaas rolle i forhold til de andre kvinder man møder i odysseen: Kalypsos - den smukke nymfe der tryllebinder OD. Kirke - troldkvinden der forvandler OD's mænd til svin, indtil kommer. Og endelig til hans kære Penelope, der trofast venter. Du vil se at der tegner sig et billede af samtlige kvinder. Kirke og Kalypso som gør alt hvad de kan for at få ham til at blive mod hans vilje, og så Nausikaa der bare vil hjælpe ham. Det kan igen perspektiveres til Luder/Madonna sammenhængen, hvor luderne er Kalypso og Kirke, og hvor Madonnaerne er Penelope og Nausikaa.

Hybris/nemesis er selve temaet i odysseen, men lige netop i denne sang synes jeg ikke den er så væsentlig.

Du kan i stedet tage fat på forskellen mellem Faiakernes ø, og mødet med Polyfemos. Faiakernes ø er nærmest et Utopia, fordi de lovpriser deres guder, hvorimod Polyfemos (kyklopernes) ø, er gudsforladt.

Dette giver et indblik i Homers tankegang mht. guderne. Altså at man bør lovprise og ære guderne.

Håber du kan bruge det:-)

Svar #4
06. juni 2007 af sanii (Slettet)

Det er SÅ lækkert. kan godt se de forskellige ting nu. Tusinde tusinde tusinde tak for hjælpen. Nu håber jeg jo næsten jeg kommer op i denne sang i morgen :)

Brugbart svar (1)

Svar #5
06. juni 2007 af Frede.. (Slettet)

No problem...

Held og lykke:)

Brugbart svar (1)

Svar #6
19. juni 2007 af Catine (Slettet)

sidder selv lige og bakser med 8. sang. men hvofor er det Poseidon vil ha Ares fri?? Og hvad er Poseidons rolle mht. Ares og Afrodite? altså er det at han splitter dem ad?? ligesom med Odysseus og Penelope??

Svar #7
19. juni 2007 af sanii (Slettet)

Det var umiddelbart mit gæt ja.. For poseidon siger jo at han bare skal slippe ham fri, og hvis han så flygter skal han nok få ham til at "betale" ..
det kan vel sammenlignes lidt med den situation Odysseus står i? Mht at han vil blive "straffet" for ikke at handle rigtigt osv osv..

Det er mit gæt ihvrtfald :)

Brugbart svar (0)

Svar #8
08. juni 2014 af Wihi (Slettet)

Hvad mener du med Luder/Madonna sammenhængen.. Altså hvorfor Madonna? :) 


Skriv et svar til: Odysseen 8. sang - perspektivering?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.