Kemi

fortynding

09. juni 2007 af Lisa02 (Slettet)
Når der er 1,5 mL saltsyre i 1000 mL vand, ligger PH-værdien ikke på 7 - neutral?

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. juni 2007 af -Zeta- (Slettet)

Hvis du har 1,5 mL koncentreret saltsyre, lad os sige 15 M, så er stofmængden:

n = 15 (mol/1000 mL) * 1.5 mL = 0.23 mol

I en 1001.5 mL opløsning, vil koncentrationen så være:

c = (0.225 mol)/(1001.5 mL) = 0.23 mol/L (cirka)

pH-værdien for denne koncentration af saltsyre vil være lig med:

pH = -log[0.23 mol/L]

pH = 0.64

Så nej, det er ikke neutralt, selvom det blandes med 1L vand.

Brugbart svar (0)

Svar #2
09. juni 2007 af -Zeta- (Slettet)

...men det kommer jo an på koncentrationen af saltsyren.

Svar #3
09. juni 2007 af Lisa02 (Slettet)

hmm ja, det er jo rigtig.

Det dejligt at du har lyst til at hjælpe så meget -Zeta- tusind tak :-)

Brugbart svar (0)

Svar #4
09. juni 2007 af -Zeta- (Slettet)

1001.5 mL skal rettes til 1000 mL. Jeg læste #0. forkert. Men det er en uanseelig unøjagtighed.

Brugbart svar (1)

Svar #5
09. juni 2007 af mathon


#4

... i lighed med, at koncentreret saltsyre er 12 M...

Brugbart svar (0)

Svar #6
09. juni 2007 af -Zeta- (Slettet)

M(saltsyre) = 36.461 g/mol
rho(saltsyre) = 1.19 g/mL

c(saltsyre) = rho/M = 1.19(g/mL) / 36.461(g/mol) = 32.639 M

Det maksimale koncentrede saltsyre der kan købes i butikkerne er vist %38, så det bliver:

0.38 * 32.639 M = 12.4 M

Du har sørme ret.

Skriv et svar til: fortynding

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.