Matematik

bevis for fordoblings og halveringskonstant?

20. juni 2007 af Eehm (Slettet)
Hej Alle.
Jeg mangler beviserne for fordoblingskonstanten og halveringskonstanten for en eksponentiel udvikling.
Er der nogen, der kan hjælpe mig med det?

Mvh. Mia.

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. juni 2007 af MOLBOL (Slettet)

Fordobling = ln(2)/ln(a)

Halvering = ln(1/2)/ln(a)

=)

Svar #2
20. juni 2007 af Eehm (Slettet)

Tak for svar :)
Men leder efter beviserne bag dem?

Brugbart svar (0)

Svar #3
20. juni 2007 af lany (Slettet)

HYvad mener du med "mangler" - du skal nok lede lidt bedre i din bog. Indtil du har nogle lidt mere konkrete spørgsmål, kan du måske kigge her: https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=146840

Svar #4
20. juni 2007 af Eehm (Slettet)

Der står selvf. et afsnit, der definerer hvad begge dele er, men der er ikke lavet et bevis for dem i min bog - det er beviserne jeg efterspørger.
Men tak for link!

Brugbart svar (1)

Svar #5
20. juni 2007 af peberdelfinen (Slettet)

Hvis du vil bevise fordoblingskonstanten gøres det således:

y=b*a^x, hvor a<1

Vi vil så undersøge hvor meget x skal vokse med for at få den dobbelte y-værdi.

Det x øges med kalder vi T

Så vil vi løse ligningen

b*a^(x+T)=2*b*a^x

Så dividerer vi med a^x på begge sider af lighedtegnet og får

a^(x+T)/a^x=2

Da vi på forhånd ved at (a^r)/(a^s)=a^(r-s)

kan vi sige at a^T=2

Og a vi ved at ligningen a^x=c har løsningen log(c)/log(a)=x får vi at

T=log(2)/log(a)


Svar #6
20. juni 2007 af Eehm (Slettet)

Tusind tak! Det er guld værd! :)
Er det samme fremgangsmetode med halveringskonstanten?
Hvor man så bare istedet siger:

b*a^(x+T(1/2)) = (1/2)*b*a^x ?

Brugbart svar (0)

Svar #7
20. juni 2007 af peberdelfinen (Slettet)

Ja, det skulle det gerne være...

Svar #8
20. juni 2007 af Eehm (Slettet)

Super, mange tak! :D

Brugbart svar (0)

Svar #9
13. juni 2011 af Jumpertumbler (Slettet)


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. juni 2011 af mathon


Skriv et svar til: bevis for fordoblings og halveringskonstant?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.