Matematik
polymiunet
21. juni 2007 af
protein30 (Slettet)
hvilken betydning a, b og c i polynomiet p(x) = ax^2 + bx + c ?
Svar #1
21. juni 2007 af unobuno (Slettet)
de er tal
hvis a<0 er det en sur parabel
hvis a>0 er det en glad parabel
a og b er hældning på parabelen hvorom der også gælder at a er hældningen på tangenten t og b er t's skæring med 2. aksen
c er parablens skæring med 2. aksen
Men læse i din matematik bog og få din lommeregner til at tegne et par stykker hvor du variere a,b og c så kan du bedere forstå betydningen
hvis a<0 er det en sur parabel
hvis a>0 er det en glad parabel
a og b er hældning på parabelen hvorom der også gælder at a er hældningen på tangenten t og b er t's skæring med 2. aksen
c er parablens skæring med 2. aksen
Men læse i din matematik bog og få din lommeregner til at tegne et par stykker hvor du variere a,b og c så kan du bedere forstå betydningen
Svar #2
22. juni 2007 af mathon
b's betydning:
1)
y = ax^2+bx+c = a[x-(-b/(2a)]^2 + (-d/(4a))
altså
en parallelforskydning af y = ax^2 efter parallelforskydningsvektor (-b/(2a),-d/(4a))
alle egenskaber ved y = ax^2 f.eks. afstande og symmetriforhold er bevaret efter flytningen blot andetsteds i koordinatsystemet.
symmetriaksen x=0 for y = ax^2 vinkelret på x-aksen forskydes -b/(2a) altså stykket |-b/(2a)| vinkelret væk
fra y-aksen og får dermed ligningen x = -b/(2a) og er symmetriakse for grafen for y = ax^2+bx+c.
2)
toppunktet (0,0) for y = ax^2 forskydes over i
[-b/(2a),-d/(4a)] = [-b/(2a),c-a(-b/(2a)^2] toppunktet for y = ax^2+bx+c
det ses, at b indgår i både 1.- og 2.koordinat for [-b/(2a),c-a(-b/(2a)^2], hvorfor b har indflydelse på begge koordinaters størrelse
eller udtrykt anderledes:
er bestemmende for hvor i koordinatsystemet, toppunktet for y = ax^2+bx+c er beliggende
er specielt b=0, er toppunktet for y = ax^2+bx+c (0,c)
Skriv et svar til: polymiunet
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
