Matematik

fremfinde løsningenformlen for en 2.gradsligning?

22. juni 2007 af Zalam (Slettet)
Ja når man udleder løsnings formlen for en 2.gradsligning

Forstår jeg ganske udmærket det meste af det, men når man sætter ind og omskriver med den ene af kvadratsætningerne

så går jeg kold fatter ikke, hvordan man kan det?

det er det punkt hvor man gør følgende;

x^2 + b/a*x + (b / 2a)^2 = (b / 2a)^2 - c/a

Så blir venstre side omskrevet til;

(x+b/2a)^2

hvordan dælen kan man dte???

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. juni 2007 af sigmund (Slettet)

Der benyttes en kvadratsætning: (a+b)²=a²+b²+2ab. Kigger du (nøje) efter, ser du at det er det, der er gjort her.

Brugbart svar (0)

Svar #2
22. juni 2007 af mathon


a^n: a kaldes rod og n for (potens)eksponent

(m+n)^2 = m^2 + 2mn + n^2


du har ét kvadrattal: x^2 men ikke det andet
vi ønsker, at (b/a)*x = 2*(b/(2a))*x skal være røddernes dobbelte produkt. Den ene rod er x, men så må den anden være b/(2a). De to kvadrattal skal således være x^2 og (b/(2a))^2. Du mangler (b/(2a))^2, hvorfor du må tilføje det, hvilket du kan gøre ved lægge det til og trække det fra.

It goes:
x^2 + (b/a)*x + c/a = 0 ... du lægger (b/(2a))^2 til og trækker (b/(2a))^2 fra:


It goes:
x^2 + (b/a)*x + (b/(2a))^2 - (b/(2a))^2 + c/a = 0

[x^2 + 2(b/(2a))*x + (b/(2a))^2] - (b/(2a))^2 + c/a =0

i den kantede parentes har du nu to kvadrattal plus det dobbelte produkt af deres rødder, hvor du kan omskrive
til

[x + (b/(2a))]^2 - (b/(2a))^2 + c/a =0

[x + (b/(2a))]^2 = (b/(2a))^2 - c/a

[x + (b/(2a))]^2 = b^2/(4a^2) - 4ac/(4a^2)

[x + (b/(2a))]^2 = (b^2 - 4ac)/(2a)^2

x + (b/(2a)) = +/-sqr((b^2 - 4ac)/(2a)

x = -(b/(2a))+/-sqr(d)/(2a), hvor d = b^2 - 4ac

x = (-b+/-sqr(d))/(2a)

Svar #3
22. juni 2007 af Zalam (Slettet)

Takker for svarene, det var nu ikke resten af udledningen som var noget problem, det kan jeg sagtens finde ud af, kunne bare ikke se sammen hængen i at man brugte kvadratet på en to leddet sum.

Svar #4
22. juni 2007 af Zalam (Slettet)

Skal lige høre,

forstår jeg det rigtig nu, hvis jeg siger at;

x^2 + b/a*x + (b/2a)^2

Kan omskrives til (x+ b/2a)^2

Fordi;
x^2 er kvadratet på første led

(b/2a)^2 er kvadratet på andet led

og b/a*x betragtes som det dobbelte produkt?

Brugbart svar (0)

Svar #5
23. juni 2007 af sjoberg99 (Slettet)

helt rigtigt..!

Skriv et svar til: fremfinde løsningenformlen for en 2.gradsligning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.