Matematik
cosinusrelationer stumpvinklet trekant
26. juni 2007 af
SIE2 (Slettet)
jeg har fundet bevist for cosinusrelationerne ved stumpvinklet trekanter på dette link http://home3.inet.tele.dk/pmh/1g/cosrel/cosrel.htm
, og forstå ikke hvorfor at cos (v) skal være -cos (a) nogle som kan forklare mig dette?
, og forstå ikke hvorfor at cos (v) skal være -cos (a) nogle som kan forklare mig dette?
Svar #1
26. juni 2007 af Esbenps
Det er en af vores dejlige formler. Så vidt jeg kan se, så har du, at v = 180-A:
cos(v) = cos(180-A)
Vi ved, at der altid gælder, at cos(180-v) = -cos(v), så vi har nu:
cos(v) = cos(180-A) = -cos(A)
cos(v) = cos(180-A)
Vi ved, at der altid gælder, at cos(180-v) = -cos(v), så vi har nu:
cos(v) = cos(180-A) = -cos(A)
Svar #2
26. juni 2007 af mathon
cos-relationen:
trekant ABC lægges ind i koordinatsystemet
med
1) A i (0,0)
2) B(b1,b2) liggende på x-aksen med b1>0
3) C(c1,c2) liggende i 1. kvadrant med c1<b1
4) fodpunktet for højden fra C på c kaldes D
dermed er vinkel B spids
ved figurbetragtning ses:
c1 = b*cos(A) og c2 = b*sin(A) = h
|DB| = c-b*cos(A)
ved anvendelse af den pythagoræiske læresætning på trekant BCD
fås:
a^2 = h^2 + |DB|^2
*) a^2 = (b*sin(A))^2 + (c-b*cos(A))^2
a^2=b^2*(sin(A))^2 + c^2 + b^2*(cos(A))^2 - 2bc*cos(A)
a^2 = b^2((cos(A))^2 + (sin(A))^2) + c^2 - 2bc*cos(A)
a^2 = b^2 + c^2 - 2bc*cos(A)
beviset når vinkel B er stump - så højden "falder" uden for trekanten:
ÆNDRINGEN i koordinatsystemet bliver:
3) C(c1,c2) liggende i 1. kvadrant med c1>b1
og
c1 = b*cos(A) og c2 = b*sin(A) = h
|BD| = b*cos(A)-c
ved anvendelse af den pythagoræiske læresætning på trekant BCD
fås:
a^2 = h^2 + |BD|^2
**) a^2 = (b*sin(A))^2 + (b*cos(A)-c)^2
a^2=b^2*(sin(A))^2 + b^2*(cos(A))^2 + c^2 - 2bc*cos(A)
a^2 = b^2((cos(A))^2 + (sin(A))^2) + c^2 - 2bc*cos(A)
a^2 = b^2 + c^2 - 2bc*cos(A)
eneste forskel på *) og **) er
i
*) c-b*cos(A)
og
**) b*cos(A)-c
men
da
(c-b*cos(A))^2 = (b*cos(A)-c)^2...(udtrykket er symmetrisk)
bliver slut-formlen, a^2 = b^2 + c^2 - 2bc*cos(A), den samme.
Bogstaverne kan rokeres, hvorved de to analoge
b^2 = a^2 + c^2 - 2ac*cos(B)
og
c^2 = a^2 + b^2 - 2ab*cos(C)
fremkommer
Skriv et svar til: cosinusrelationer stumpvinklet trekant
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
