IT

Hvordan får jeg linux?

26. august 2007 af tumle (Slettet)
Hej med jer,

Jeg er lige startet på matematikstudiet på kbh uni og der anbefaler de at vi bruger linux som operativsystem frem for windows, og derfor vil jeg jo gerne have linux. Jeg har fået indtrykket af at jeg kan downloade det gratis, men hvor gør jeg det og hvordan får jeg det installeret på min computer? Desuden vil jeg også gerne have det der svare lidt til officepakken som jeg også har hørt kan downloades gratis, men hvor?

Jeg er lidt dårlig til at finde rundt i denne it-jungle, så jeg håber virkelig i vil hjælpe mig.

Mange venlige hilsner
Rasmus

Brugbart svar (2)

Svar #1
26. august 2007 af jgthb (Slettet)

Du skal først finde ud af, hvilken distribution du vil bruge. Måske anbefaler de en bestemt på KU. Hvis du ikke ved, hvad en distribution er, kan jeg kort fortælle, at det er forskellige udgaver af Linux, lidt ligesom Windows XP og NT er (tror jeg). Men der blot mange (virkelig mange!) at vælge imellem ved Linux. Da jeg selv undersøgte det (uden at skifte dog) kom jeg frem til, at de bedste at starte med nok er Ubuntu, Fedora og SUSE, da det er let at få online hjælp til disse, og da har en grafisk opbygning lignende Windows. Men der er forskelle mellem dem, bl.a. hvor tunge systemerne er at køre.
Hvis du vil downloade en af dem omgående, så bare søg på google. Ubuntu vil nok være det bedste at starte med, da det skulle være lige til.

Kontorpakken du formentlig taler om, er OpenOffice. Igen: Søg på google.

Brugbart svar (2)

Svar #2
26. august 2007 af Riemann

Kontorpakken du skal bruge er OpenOffice, ja. Men hvis du læser matematik kommer du hurtigt til at bruge LaTeX, og så slipper du for sådanne programmer...

Jeg bruger selv ubuntu og det kører perfekt. Jeg kender mange andre der bruger det og alle er rimelig godt tilfredse. Det er meget brugervenligt og der er mange gode sider på nettet med dokumentation.

Det kan hentes her:

http://www.ubuntu.com/

Og her kan du finde en masse smart:

http://ubuntuguide.org

Svar #3
26. august 2007 af tumle (Slettet)

Jeg vil sige mange tak til jer begge, det kan ikke være bedre. Nu håber jeg bare at jeg kan finde ud af at få det installeret på min computer.

Ja jeg kommer til at bruge LaTex, men vi har først kursus i det om 9 uger, så jeg får nok ikke brugt det så meget indtil da, så jeg tænkte at jeg hellere måtte have det OpenOffice ind til jeg kan bruge LaTex. Jeg har selv prøvet at downlaode LaTex, men jeg aner slet ikke hvordan jeg skal komme i gang eller noget som helst, så det slettede jeg hurtigt igen :o) Så jeg glæder mig til LaTex kurset så jeg kan lære at bruge det. Men igen mange tak for jeres svar, det er en kæmpe hjælp.

Mange venlige hilsner
Rasmus

Svar #4
26. august 2007 af tumle (Slettet)

Hov lige et lille spørgsmål mere. Hvor downlaoder jeg OpenOffice? for det er ikke indeholdt i Ubuntu vel?

Mange hilsner
Rasmus

Brugbart svar (2)

Svar #5
26. august 2007 af Riemann

jo det er indeholdt som standard.

Når du skal installere noget er det i 99% af tilfældene ikke nødvendigt selv at downloade det. Du kan bare finde programmet i "synaptics" og så markere det. - Så sørger synaptics for installationen.

En undtagelse er dog Maple, som du snart får brug for. Det kan være ret kryptisk at installere. Men der er en tutorial her (såfremt det stadig er maple 10, der bruges. Der er kommet en version 11.):

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=283473

Men vent med at bekymre dig om det til du har fået installeret ubuntu. - Hvis du får brug for hjælp kan du bare skrive...

Brugbart svar (2)

Svar #6
26. august 2007 af Eva D. (Slettet)

Jeg er selv lige skiftet til ubuntu for en uge siden og har heller ikke særlig meget forstand på computere :) - Men jeg er i gang med at sætte mig ind i det.

Jeg brugte https://help.ubuntu.com/community/Installation som er virkelig pædagogisk. Start med at læse hele installationsguiden først (du skal nok bruge "Standard installation"). Du bliver nok nødt til at have to computere kørende, den du vil installere ubuntu på, og en til at læse dokumentationen, googling mm.
Derudover er det en god ide at undersøge, om andre har installeret ubuntu på deres computere, især hvis det er en bærbar (se http://linuxonlaptops.com/ eller google efter det), for så kan du se om de er stødt ind i problemer undervejs (fx duer min tuchpad ikke efter jeg lukker og åbner låget, men det kan heldigvis fixes).

Installationen er ret nem, og ubuntu fungerer out-of-the-box. OpenOffice er indeholdt i ubuntu, og det er teTex ( = LaTeX til linux) også. Når du begynder at bruge LaTeX vil du nok blive anbefalt at installere TeXlive.

Hvis du stadigvæk gerne vil høre windows på samme computer, er det også muligt. Se link.

Du er velkommen til at spørge mig, jeg tror, vi har de samme forudsætninger :)

Brugbart svar (2)

Svar #7
26. august 2007 af Eva D. (Slettet)

#5 Bruger du forresten emacs?
Jeg har nemlig installeret det, men så vidt jeg kan se, er det version 21.4.1, hvorimod den nyeste version af emacs er 22.1. Hvilken version kører du?

Brugbart svar (2)

Svar #8
26. august 2007 af Riemann

#7
Jeg bruger også 21.4.1

Men for mig betyder det ikke så meget om jeg lige har den nyeste version af et program. Jeg tror næppe, at de har lavet særligt meget om i den nye version af emacs ;)

Brugbart svar (2)

Svar #9
26. august 2007 af Eva D. (Slettet)

Det gør heller ikke nogen forskel for mig, jeg faldt bare over det ved et tilfælde og studsede over det. Jeg troede, at ubuntu selv sørgede for at oplyse een om de nyeste version og opdateringer, men det har nok lav prioritet i forhold til andre ting.

Svar #10
26. august 2007 af tumle (Slettet)

Okay, nu er jeg kommet så langt som til at skulle downloade programmet, og som jeg kan forstå skal det brændes på en cd-rom og derefter sættes i computeren som skal genstartes. Men mit spørgsmål er måske lidt dumt, men jeg er nu i gang med at downloade filen som jeg har valgt at lægge på mit skrivebord, skal jeg så bare brænde filen ned på cd'en som var det et hvilket som helst andet dokument?

Det er lige det eneste jeg ikke kan se af den fantastiske guide Eva D. har linket til.

Det er virkelig flinkt af jer at i sådan vil hjælpe mig med disse spørgsmål.

Mange hilsner
Rasmus

Brugbart svar (2)

Svar #11
26. august 2007 af Eva D. (Slettet)

Ja. Hvis du ikke har Nero kan du evt. downloade det lille brænderprogram, de nævner i https://help.ubuntu.com/community/BurningIsoHowto. For at være helt sikker på, at du har downloadet iso-filen uden fejl kan du verificere den ved md5 sum. Se ovenstående link.

Svar #12
26. august 2007 af tumle (Slettet)

Ja nu er der endnu et spørgsmål. Når jeg skal brænde den fil ned med "nero start smart", skal jeg så vælge lav data-disk eller lav boot-disk?

Brugbart svar (2)

Svar #13
26. august 2007 af Riemann

Jeg kan ikke huske, hvad funktionen hedder, men det er nok "boot-disk" eller "brænd iso"

Brugbart svar (2)

Svar #14
26. august 2007 af Eva D. (Slettet)

OT: Hvilken distro kører de på KU? Siden de anbefaler, at man bruger linux. Gør det sig kun gældende på det naturvidenskabelig fakultet, eller er det generelt sådan på alle fakulteterne?

Brugbart svar (2)

Svar #15
26. august 2007 af Riemann

#15
På pc'erne på HCØ er det primært red-hat-linux der bruges (ihvertfald dem som fysikerne har adgang til).

På fysik, matematik og datalogi er linux meget udbredt, men jeg tror ikke at det gør sig gældende på så mange andre uddannelser på KU. Det skal dog siges at der også er mange matematikere og fysikere der kører mac (det vigtigste er at man har adgang til unix-programmerne)

Brugbart svar (2)

Svar #16
27. august 2007 af Eva D. (Slettet)

Tak for info. Mærkeligt, at de ikke kører en gratis distribution (så vidt jeg har forståeet koster red hat efterhånden penge).

Brugbart svar (2)

Svar #17
27. august 2007 af Riemann

Ja, men jeg vil tro at der ofte er bedre support på kommercielle produkter...

Skriv et svar til: Hvordan får jeg linux?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.