Matematik

Skæring

11. maj 2004 af PONY (Slettet)
Hvordan finder jeg skæringspunktet mellem et plan og en linie.. i rummet???

Kan simpelthen ikke finde nogen formel...

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. maj 2004 af Mads^^ (Slettet)

Du indsætter linien i planet (planet må ikke være parameterfremstilling hvis man gør det sådan).

Svar #2
11. maj 2004 af PONY (Slettet)

Det er det vist nok...

linjens parameterfremstilling er:

(xyz) = (6 8 17) +t(-1 3 2)

og planens ligning:

-1(x-6)+3(y-8)+2(z-17)

Brugbart svar (0)

Svar #3
11. maj 2004 af Mads^^ (Slettet)

Hvad er hvad vistnok?
... Du sætter linien x ind i planets x og så videre...

Svar #4
11. maj 2004 af PONY (Slettet)

Du skrev i #2 at det ikke måtte være parmeterfremstilling

Brugbart svar (0)

Svar #5
11. maj 2004 af Mads^^ (Slettet)

planet må ikke. Det er det heller ikke

Brugbart svar (0)

Svar #6
11. maj 2004 af fiskesuppe (Slettet)

d=h*aª*bª*cª ?????
er nok bare mig der er totalt galt på den, men et forsøg værd..

Brugbart svar (0)

Svar #7
11. maj 2004 af Brian (Slettet)

Den samme linie optræder i

https://www.studieportalen.dk/forum/viewtopic.php?t=38696

#2: Du skriver "...og planens ligning:

-1(x-6)+3(y-8)+2(z-17)"

men det er ikke en ligning (det er bare et udtryk). Det må være lig med noget for at blive til en ligning.

Jeg regner med at det skal være 0, altså:

-1(x-6)+3(y-8)+2(z-17) = 0

Jeg bruger nu ¤ for prikprodukt mellem vektorer og * for gange mellem tal.

Din ligning kan omskrives til

(-1, 3, 2)¤((x, y, z) - (6, 8, 17)) = 0.

(Dette kan tjekkes ved at udregne det prikprodukt, som jeg skriver).

Ved at se på denne ligning, kan du se, at punktet (x, y, z) = (6, 8, 17) opfylder ligningen, d.v.s. punktet ligger i planen. Endvidere kan du se, at en normalvektor til planen er
(-1, 3, 2).

Se nu på din linies parameterfremstilling. Af denne fremgår de, at linien løber langs vektoren (-1, 3, 2), og at linien "starter" i punktet (x, y, z) = (6, 8, 17).

Men hov!!! Det er jo den vektor, vi lige har sagt er normelvektor, og det punkt vi lige har sagt ligger i planen!

Din linie står altså vinkelret på din plan, og de skæres i punktet (x, y, z) = (6, 8, 17).

Svar #8
11. maj 2004 af PONY (Slettet)

Brian du er en skat!! Hehehe!! ;)

Skriv et svar til: Skæring

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.