Matematik

monotoni-matematik :)

12. maj 2004 af kyllerylle (Slettet)
godaften folkens

jeg har en mat opg som jeg har lidt svært ved, håber I har lyst til at hjælpe lidt:)
Den lyder:

Bestem monotoniforholdene for f(x)=3*lnx-x+2

og vis at grafen for f(x) har en lodret asymptote, bestem en ligning...


takker på forhånd

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. maj 2004 af sigmund (Slettet)

Hvilken matematikbog har du? Der står helt sikkert en fremgangsmåde ved bestemmelse af monotoniforhold i din bog. Desuden står der også noget om asymptoter. Det er bare at gå i gang med at læse i bogen, så finder du nok ud af det

Svar #2
12. maj 2004 af kyllerylle (Slettet)

jaja det havde jeg også tænkt mig MEN jeg kan ikke finde x efter jeg differenterer f(x)...

ville være meget taknemlig hvis nogen kiggede på den...

Brugbart svar (0)

Svar #3
12. maj 2004 af Mads^^ (Slettet)

Du skal diffentiere:

f(x)=3lnx-x+2 <=>
f'(x)=3*1/x-1=3/x-1

Så finder du intervaller.
3/x=1 <=> x=3

Du undersøger om f'(x) er positiv eller negativ i de to intervaller og finder (for eks):

3/2-1>0 og 3/4-1da ln ikke er defineret for xintervallet: voksende i [0,3[ og aftagende i ]3,uendelig[

asymptoten:

Da funktionen for lnx får vandret asymtote for x gående mod uendeligt, bliver asymptoten y=-x

Svar #4
12. maj 2004 af kyllerylle (Slettet)

#3
jeg fandt også den differentialkvotient men hvis man skriver den på lommeregneneren passer grafen ikke...

eller er det bare mig der er overtræt?

Brugbart svar (0)

Svar #5
12. maj 2004 af Mads^^ (Slettet)

tror det er dig der er overtræt :)
Det passer på min...

Svar #6
12. maj 2004 af kyllerylle (Slettet)

ok:)

Brugbart svar (0)

Svar #7
12. maj 2004 af sigmund (Slettet)

I x=3 har funktionen f(x) maximum, og der er f'(x)=0, så det passer.

Skriv et svar til: monotoni-matematik :)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.