Matematik

Ligningsystemer

05. september 2007 af Filip0609 (Slettet)
Bestem løsningen til flg. ligningsystemer

a) 3x+4y=10 og 4x-3y=5

Svar #1
05. september 2007 af Filip0609 (Slettet)

Hvad skal man egentlig gøre?

Brugbart svar (0)

Svar #2
05. september 2007 af Peden (Slettet)

Den nemme løsning for dig vil nok være at sætte dem på formen:

y = ax + b, tegne ind i et koordinatsystem, og så finde skæringspunktet.

Alternativt kan du isolere x (eller y) i den ene ligning, og derefter indsætte det fundne i den anden.


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. september 2007 af Yieth (Slettet)

du skal bare finde x og y

find x i a, sæt det ind i b og regn så y ud

Svar #4
05. september 2007 af Filip0609 (Slettet)

Men er det ikke der hvor jeg kan bruge lige store koefficienters metode?

Brugbart svar (0)

Svar #5
05. september 2007 af Yieth (Slettet)

er bare at isolere i den ene formel og sætte ind i den anden.

Brugbart svar (0)

Svar #6
05. september 2007 af -Zeta- (Slettet)

#4.
Det kan du også bruge. (Omend der er besværligere) Så skal du lave ligningerne om, så enten x eller y har samme værdi i begge ligninger.

Eks.
5x + 4 = 3y
og 10x + 2 = 4y

Her kan du gange første ligning igennem med 2, så er x-værdierne lige store, og du kan sætte ligningerne lig hinanden.

6y - 8 = 4y - 2

..og så finde y... osv.

Svar #7
05. september 2007 af Filip0609 (Slettet)

Jeg skal bruge lige store koefficienters metode i denne opgave. Så jeg har gjort det her:

3x+4y=10
4x-3y=5

12x+16y=40
12x-9y=15

12x-12x+16y-(-9y)=40-15
25y=25

y=1

Men det er så her, at jeg ikke ved hvad jeg skal gøre

Brugbart svar (0)

Svar #8
05. september 2007 af -Zeta- (Slettet)

#7.
Indsæt den værdi for y i én af dine ligninger og isoler x. Det er i øvrigt korrekt værdi for y du har fundet.

Svar #9
05. september 2007 af Filip0609 (Slettet)

Okay. Mange tak for hjælpen ;)

Brugbart svar (0)

Svar #10
06. september 2007 af mathon


...kontrolberegning på TI-89:

CUSTOM F3 4

du har nu skabelonen solve( and , {x,y})

du skal nu placere den ene ligning foran "and" og den anden ligning bag ved "and" men foran kommaet ,{x,y}
når du HAR gjort det

skulle der - på operationslinjen - gerne stå

solve(3x+4y=10 and 4x-3y=5,{x,y})

tryk ENTER

displayet viser

x=2 and y=1

Brugbart svar (0)

Svar #11
07. september 2007 af mathon


...eller Cramers regel

se
http://www.peecee.dk/index.php?id=66639

Skriv et svar til: Ligningsystemer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.