Matematik
Gradtal
15. maj 2004 af
PONY (Slettet)
Hejsa, nu er det mig igen..!
Jeg er lidt i tvivl om hvornår man skal trække 180* fra vinklen.
Fx er der en opgave hvor man skal bestemme vinklen mellem vektor a og (a-b)
kvadratrod = sqr
-------------------------------------------
OPG. I
-------------------------------------------
Givet:
Om 2 vektorer gælder at,
|a|= 3, |b|= 5 og v(a,b)= 60*
a b = 3*5 cos(60) = 7,5
|a-b|^2= |a|^2 + |b|^2 -2 ab <=>
|a-b|= sqr. 3^3 + b^2 -2*7,5 = sqr 19
v(a,a-b):
cosv: (a(a-b)/ (|a| |a-b|) =
|a|^2-2 ab / (|a| |a-b|) =
3^2-7,5 / (3 sqr 19 = 0,1147 <=>
cos^-1(0,1147) = 83,4*
Dette resultat står også i facit, men nu i næsten opgave skal vinklen trækkes fra 180, og det kan jeg ikke se hvorfor...
-------------------------------------------
OPG. II
-------------------------------------------
Opgaven lyder som følgende:
I et orienteret plan (hvad betyder det egentlig?) er givet en vektor a men længden 3. En vektor b er bestemt ved
b= (3/2)a + tværvektor a:
Der indlægges et nyt koordinatsæt vinkelre med y-aksen, så a= (3,0) og b får koordinatsættet: ((9/2), 3).
Samme metode:
|a-b|^2= |a|^2 + |b|^2 -2 ab <=>
ab = a1b1 + a2b2 = 3*(9/2)+ 3*0 = 13,5
|a-b|= sqr(3^3 + (sqr(29,25)^2)-(2*13,5) = sqr 11,25
cosv = a (a-b) /(|a| |a-b|) =
-0.5|a|^2 / (|a| |a-b|)=
-0.5*3^2 /(3sqr11,25 = 0,447 <=>
cos^-1(0,447)= 63,4*
Men her trækkes vinklen så fra 180 altså
v(a,a-b) = 180-63,4 = 116,6*
Hvorfor gøres der det her, og ikke det andet sted....???
På forhånd tak!
Jeg er lidt i tvivl om hvornår man skal trække 180* fra vinklen.
Fx er der en opgave hvor man skal bestemme vinklen mellem vektor a og (a-b)
kvadratrod = sqr
-------------------------------------------
OPG. I
-------------------------------------------
Givet:
Om 2 vektorer gælder at,
|a|= 3, |b|= 5 og v(a,b)= 60*
a b = 3*5 cos(60) = 7,5
|a-b|^2= |a|^2 + |b|^2 -2 ab <=>
|a-b|= sqr. 3^3 + b^2 -2*7,5 = sqr 19
v(a,a-b):
cosv: (a(a-b)/ (|a| |a-b|) =
|a|^2-2 ab / (|a| |a-b|) =
3^2-7,5 / (3 sqr 19 = 0,1147 <=>
cos^-1(0,1147) = 83,4*
Dette resultat står også i facit, men nu i næsten opgave skal vinklen trækkes fra 180, og det kan jeg ikke se hvorfor...
-------------------------------------------
OPG. II
-------------------------------------------
Opgaven lyder som følgende:
I et orienteret plan (hvad betyder det egentlig?) er givet en vektor a men længden 3. En vektor b er bestemt ved
b= (3/2)a + tværvektor a:
Der indlægges et nyt koordinatsæt vinkelre med y-aksen, så a= (3,0) og b får koordinatsættet: ((9/2), 3).
Samme metode:
|a-b|^2= |a|^2 + |b|^2 -2 ab <=>
ab = a1b1 + a2b2 = 3*(9/2)+ 3*0 = 13,5
|a-b|= sqr(3^3 + (sqr(29,25)^2)-(2*13,5) = sqr 11,25
cosv = a (a-b) /(|a| |a-b|) =
-0.5|a|^2 / (|a| |a-b|)=
-0.5*3^2 /(3sqr11,25 = 0,447 <=>
cos^-1(0,447)= 63,4*
Men her trækkes vinklen så fra 180 altså
v(a,a-b) = 180-63,4 = 116,6*
Hvorfor gøres der det her, og ikke det andet sted....???
På forhånd tak!
Skriv et svar til: Gradtal
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
