Matematik

Hjælp andengrad

18. september 2007 af kazyka (Slettet)
hej jeg har en ligning som jeg skal have hjælp til

3x^2+12x-15=0 så siger min bog at man skal dividere med 3 og danne parentesen (x+2)^2. det forstå jeg ikke og er der ikke en anden måde man kan regne det ud på hvis der er kan i ikke skrive den punkt for punkt?? tak:D

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. september 2007 af mathon


3x^2 + 12x - 15 = 0...divider på begge sider med 3

(x^2 + 4x) - 5 = 0...omskrivning

((x+2)^2 - 4) + 5 = 0

(x+2)^2 + 1 = 0

Brugbart svar (0)

Svar #2
18. september 2007 af mathon


(x+2)^2 + 1 = 0, hvilket ikke er muligt, så ligningen har INGEN rødder!!!



PS:
((x+2)^2>=0, hvorfor x+2)^2 + 1>0 for ALLE x)

Svar #3
18. september 2007 af kazyka (Slettet)

((x+2)^2 - 4) + 5 = 0 giver dette stykke ikke (x^2+4-4)+5 og det er jo ikke det du har skrevet her (x^2 + 4x) - 5 = 0 og vil du ikke være flink at uddybe dig lidt mere for jeg er ikke så god med andengradsligninger?? kan godt finde svaret hvis der kun er et x, men ikke 2 og kan man ikke bruge denne ax^2+bx+c=0 hvis ja hvordan?+

Svar #4
18. september 2007 af kazyka (Slettet)

ps. svaret er {1,-5}

Brugbart svar (0)

Svar #5
18. september 2007 af mathon


jeg har begået en tast-fejl her

((x+2)^2 - 4) + 5 = 0

skal være

((x+2)^2 - 4) - 5 = 0,
hvoraf

(x+2)^2 - 9 = 0

(x+2)^2 = 3^2

x+2 = +-3

x = -2 +-3

x = 1 v x = -5

Svar #6
18. september 2007 af kazyka (Slettet)

må jeg spørger hvor har du -4 fra?? ((x+2)^2 - 4) - 5 = 0,

Svar #7
18. september 2007 af kazyka (Slettet)

og skal man ikke lave den inderste parantes først altså (x^2+4x+4-4)-5=0 for det gør jeg altid, men ved at gøre det her kan jeg se at stykket ikke passer så dette er et særtilfalde?

Skriv et svar til: Hjælp andengrad

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.