Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)
Mirkoøkonomi
19. september 2007 af
Panthers88 (Slettet)
Hey derude .. :)
Har lidt svært ved følgende opgave, som er Mirkoøkonomi på universitets niveau ..
nogle der kan hjælpe ? :)
En forbruger kan vælge mellem varerne X og Y. Forbrugerens præferencer kan præsenteres ved nyttefunktionen U(X,Y) = XY. Det oplyses at MRS=Y/X.
a) Udled forbrugerens efterspørgselskurve for X når PY =2 og I =20.
b) Udled et generelt udtryk for efterspørgselsfunktionen, dvs. find et X som funktion af I, PX og PY.
c) Hvordan afhænger den enkelte forbrugers efterspørgsel efter vare X af prisen på vare Y? Kommenter !
d) Er X er normalt eller et inferiørt gode?
mange tak :)
Har lidt svært ved følgende opgave, som er Mirkoøkonomi på universitets niveau ..
nogle der kan hjælpe ? :)
En forbruger kan vælge mellem varerne X og Y. Forbrugerens præferencer kan præsenteres ved nyttefunktionen U(X,Y) = XY. Det oplyses at MRS=Y/X.
a) Udled forbrugerens efterspørgselskurve for X når PY =2 og I =20.
b) Udled et generelt udtryk for efterspørgselsfunktionen, dvs. find et X som funktion af I, PX og PY.
c) Hvordan afhænger den enkelte forbrugers efterspørgsel efter vare X af prisen på vare Y? Kommenter !
d) Er X er normalt eller et inferiørt gode?
mange tak :)
Svar #1
19. september 2007 af Madsst (Slettet)
Jeg er ikke klar over hvorvidt du kender til lagranges metode. Hvis du gør er det sådan man løser problemet normalt. Ellers kan det gøre ved at substituere. Forbrugeren har en budgetbetingelse der hedder noget i stil med p1*X + p2*Y = M, hvor p1 er prisen på X og p2 er prisen Y, men M er en udefra givet indkomst. Isoler enten X eller Y i denne betingelse og indsæt i funktionen U=XY, herefter maximer U.
Når du har gjort dette vil du få en efterspørgselsfunktion for X ved p1,p2 og M.
Alternativt kan man løse opgaven ved at huske eller bemærke at
MRS = P1/P2 er en nødvendig betingelse for maksimum. Dette fordi MRS er forbrugerens marginale substitutionsvillig mellem X og Y, men p1 og p2 er markedets. Hvis disse er forskellige kan forbrugere øge sin nytte ved at ændre sin allokering mellem X og Y.
Altså må gælde at: Y/X=P1/P2 => Y=P1/P2*X. Dette kan så indsættes i budgetsbetingelsen, hvorefter du har din efterspørgselsfunktion.
Herefter kan du formentlig svare på resten, ellers må du sige hvor langt du er kommet og spørge igen.
Når du har gjort dette vil du få en efterspørgselsfunktion for X ved p1,p2 og M.
Alternativt kan man løse opgaven ved at huske eller bemærke at
MRS = P1/P2 er en nødvendig betingelse for maksimum. Dette fordi MRS er forbrugerens marginale substitutionsvillig mellem X og Y, men p1 og p2 er markedets. Hvis disse er forskellige kan forbrugere øge sin nytte ved at ændre sin allokering mellem X og Y.
Altså må gælde at: Y/X=P1/P2 => Y=P1/P2*X. Dette kan så indsættes i budgetsbetingelsen, hvorefter du har din efterspørgselsfunktion.
Herefter kan du formentlig svare på resten, ellers må du sige hvor langt du er kommet og spørge igen.
Skriv et svar til: Mirkoøkonomi
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
