Matematik

HJÆLP!

18. maj 2004 af kalinna (Slettet)
Hey alle kære mennesker der vil komme mig til undsætning.

Her er nogle opgaver som jeg simpelhen ikke kan løse. De SKAL kunne løses UDEN brug af hjælpemiddler:

1) Udregn tallet:

9(ophøjet)3/2 + 8(ophøjet)2/3

Jeg ved, ved hjælp af lommeregner det bliver 27 + 4 = 31

Men hvordan?

2) Løs ligningen: log(X+3) - log(X)= 1

Jeg mener selv den bliver L=Ø, men kan det passe i en opgave uden hjælpemiddler?

3) Forkortbrøken:

(12X+18y)/(12X-18y)

kan godt få den til (2X+3)/(2X-3y) men mener det er en smarter måde som jeg ikke husker...

Hvis I/du gider bare hjælpe med noget af det ville jeg blive rigtig glad!

På forhånd Tak!

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. maj 2004 af tante_toffee (Slettet)

i 2) kan du tage den inverse funktion, hvorved log bliver fjernet, og så kan du isolere x

Brugbart svar (0)

Svar #2
18. maj 2004 af michael.padowan.dk (Slettet)

9^(3/2) = 9^(3(1/2)) = (9^(1/2))^3 = kvadratrod(9)^3 = 3^3 = 27

8^(2/3) = 8^((1/3)*2) = kubikrod(8)^2 = 2^2 = 4

Brugbart svar (0)

Svar #3
18. maj 2004 af michael.padowan.dk (Slettet)

3) kan vist ikke forkortes mere.

Find en bedre overskrift en anden gang.

Svar #4
18. maj 2004 af kalinna (Slettet)

takker.
Og ibipsen: taget til efterretning.

tante toffee, jeg har prøvet at isolere x, men mener at X'erne sletter hinanden, hvilket gør tallene ikke stemmer overens.

Brugbart svar (0)

Svar #5
18. maj 2004 af Mads^^ (Slettet)

1) x^(3/2) er det samme som xkvrod(x) fordi man x^1/2*x=x^3/2

x^2/3 er det samme som 3. rod af x^2. Der er vist ikke andet end at finde x for hvilket der gælder x^3=64

2) x+3/x=10 <=> 10x=x+3 <=> 9x=3 <=> x=3/9=1/3

3) Du forkorter bare med 6

Brugbart svar (0)

Svar #6
18. maj 2004 af tante_toffee (Slettet)

det jeg har regnet mig frem til var noget lignende:

log(x+3)-log(x)=1 <=>
log((x+3)/(x))=1 <=>
(x+3)/(x)=10 <=>
x+3=10x <=> 3=9x <=> x=1/3

tror det passer...

Brugbart svar (0)

Svar #7
18. maj 2004 af michael.padowan.dk (Slettet)

Underligt. #6 ser rigtigt ud, men Derive får x = 1.745930016.

Brugbart svar (0)

Svar #8
18. maj 2004 af michael.padowan.dk (Slettet)

Det er åbenbart i Derive, der er en fejl. #6 er rigtig. Derive tror, at log(x)=ln(x). For dårligt!

Svar #9
18. maj 2004 af kalinna (Slettet)

#6 passer jo perfekt...

Brugbart svar (0)

Svar #10
18. maj 2004 af michael.padowan.dk (Slettet)

Ja, netop!

Skriv et svar til: HJÆLP!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.