Matematik
lokalt / globalt ekstrama??
19. maj 2004 af
katjes (Slettet)
Er der ikke en venlig sjæl der kunne forklare mig hvordan man holder styr på om det er lokale eller globale ekstremaer man har fundet???
Svar #1
19. maj 2004 af Mads^^ (Slettet)
Lokale ekstrema er som navnet siger ekstrema som ikke er globale :)
hvis man tager grafen for x^3-x for eks.
f'(x)=6x^2-1 =0 <=> 6x^2=1 <=> x^2=1/6 <=> x=-+kvrod(1/6). Vi ved nu at der findes ekstremumsteder her. Men de er ikke nødvendigvis globale. For hvis man indsætter -+1000 i funktionen vil det give større tal en hvis man indsætter +-1/6. Det er altså to lokale ekstremumsteder.
hvis man tager grafen for x^3-x for eks.
f'(x)=6x^2-1 =0 <=> 6x^2=1 <=> x^2=1/6 <=> x=-+kvrod(1/6). Vi ved nu at der findes ekstremumsteder her. Men de er ikke nødvendigvis globale. For hvis man indsætter -+1000 i funktionen vil det give større tal en hvis man indsætter +-1/6. Det er altså to lokale ekstremumsteder.
Svar #2
19. maj 2004 af erdos (Slettet)
Kommentar: Ved at sætte f'(x) lig nul finder du ikke nødvendigvis lokale/globale ekstremaer! Det kan ligeså være en vandret vendetangent. Sætningen: "Vi ved nu at der findes ekstremumsteder her" er derfor ikke korrekt.
For at afgøre hvorvidt det er lokalt eller globalt vil jeg anbefale et en fortegnslinie for f' og udnytte monotonisætningen. f' vil være positiv indtil første ekstremum, hvorfor funktionen er voksende, derefter vil f' være negativ indtil næste ekstremum, hvorfor f er aftagende. Derefter igen positiv og dermed f stigende. Grafen for f "kommer altså fra minus uendelig" og går mod uendelig. På den baggrund er det let at konkludere, at ekstremumsstederne er lokale! Derimod vil funktionen; f(x)=-x^2 have et globalt maksimum i 0.
For at afgøre hvorvidt det er lokalt eller globalt vil jeg anbefale et en fortegnslinie for f' og udnytte monotonisætningen. f' vil være positiv indtil første ekstremum, hvorfor funktionen er voksende, derefter vil f' være negativ indtil næste ekstremum, hvorfor f er aftagende. Derefter igen positiv og dermed f stigende. Grafen for f "kommer altså fra minus uendelig" og går mod uendelig. På den baggrund er det let at konkludere, at ekstremumsstederne er lokale! Derimod vil funktionen; f(x)=-x^2 have et globalt maksimum i 0.
Skriv et svar til: lokalt / globalt ekstrama??
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
