Kemi
Ligevægt
04. oktober 2007 af
andersbm (Slettet)
Har en opgave der lyder således:
I en beholder findes en ligevægtsblanding bestående af de i reaktionsskemaet nævnte gasser:
SO2(g)+NO2(g)<-->SO3(g)+NO(g)
Beholderen indholder flg. stofmængder:
n(SO2)=0,62 mol n(NO2)=0,41 mol n(SO3)=0,84 mol
n(SO2)=1,67 mol
a) beregn en værdi for ligevægtskonstanten:
K==(0,84 mol*0,13 mol)/(0,62mol*0,41mol)=0,43
Uden at temperaturen ændres fyldes nu noget ekstra SO2(g) i beholderen.
b) I hvilken retning forskydes ligevægten?
Den forskydes i flg. Le Chateliers princip imod højre, da ligevægten vil foretage et indgreb for at modvirke det der er blevet lavet på systemet.
Efter at der er ny ligevægt i systemet, er n(SO3)=0,94mol og n(SO2)=1,67mol
c) Beregn stofmængderne af de øvrige gasser i den nye ligevægtstilling.
n(NO2)=1,67mol*(0,41/0,82)=1,1 mol
n(NO)=0,94mol*(0,13/0,84)=0,15mol
d) Hvor meget ekstra SO2 er der fyldt i beholderen
N(SO2)slut=n(SO2)start+n(SO3)slut-n(SO3)start=1,67mol+0,62mol-0,94mol-0,84mol=1,15mol
har jeg lavet fejl?
I en beholder findes en ligevægtsblanding bestående af de i reaktionsskemaet nævnte gasser:
SO2(g)+NO2(g)<-->SO3(g)+NO(g)
Beholderen indholder flg. stofmængder:
n(SO2)=0,62 mol n(NO2)=0,41 mol n(SO3)=0,84 mol
n(SO2)=1,67 mol
a) beregn en værdi for ligevægtskonstanten:
K==(0,84 mol*0,13 mol)/(0,62mol*0,41mol)=0,43
Uden at temperaturen ændres fyldes nu noget ekstra SO2(g) i beholderen.
b) I hvilken retning forskydes ligevægten?
Den forskydes i flg. Le Chateliers princip imod højre, da ligevægten vil foretage et indgreb for at modvirke det der er blevet lavet på systemet.
Efter at der er ny ligevægt i systemet, er n(SO3)=0,94mol og n(SO2)=1,67mol
c) Beregn stofmængderne af de øvrige gasser i den nye ligevægtstilling.
n(NO2)=1,67mol*(0,41/0,82)=1,1 mol
n(NO)=0,94mol*(0,13/0,84)=0,15mol
d) Hvor meget ekstra SO2 er der fyldt i beholderen
N(SO2)slut=n(SO2)start+n(SO3)slut-n(SO3)start=1,67mol+0,62mol-0,94mol-0,84mol=1,15mol
har jeg lavet fejl?
Svar #1
04. oktober 2007 af andersbm (Slettet)
Virkelig ingen der kan hjælpe mig, da jeg er meget i tvivl om b,c,d...
Kunne være dejligt med en god second opinion! Da jeg er meget tvivlsom i de delopgaver
Kunne være dejligt med en god second opinion! Da jeg er meget tvivlsom i de delopgaver
Svar #3
13. april 2011 af thiteralt (Slettet)
Jeg kan ikke forstå hvad det er du har lavet i opgave c ?
Skriv et svar til: Ligevægt
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
