Matematik

Tredjegradspolynomium

13. oktober 2007 af FOFA (Slettet)
Hej :)

Jeg har lidt problemer med en opgave.
Man skal finde toppunkterne for funktionen: f(x)=x^3-6x
er f(x)=x^3-6x det samme som: f(x)=ax^3-bx eller er det: f(x)=ax^3-cx??

Kan man godt bruge formlerne: -d/4*a, -b/2*a, til dette når det formelen ikke er en andengradspolynomium?
Hvis man gør det får jeg Tx1 = -3, Tx2 = 3, Tf(x1) = -6, Tf(x2) = 6, men i følge tegningen skulle det ca. være Tx1 = -1,5, Tx2 = 1,5, Tf(x1) = -5,5, Tf(x2) = 5,5

Jeg ved godt det er skrevet lidt forvirrende men jeg håber man godt kan forstå hvad jeg mener.

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. oktober 2007 af Riemann

Du kan ikke bruge formlerne for 2.-gradspolynomier til 3.-gradspolynomier.

I denne opgave skal du finde den afledte af f og herudfra bestemme toppunkter (lav ekstremumsundersøgelse)

Svar #2
13. oktober 2007 af FOFA (Slettet)

Jamen vi har ikke lært om andet end andengradspolynomier. Hvad er en ekstremumsundersøgelse?

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. oktober 2007 af Riemann

Jeg kan ikke umiddelbart finde nogen smart måde at løse det på uden brug af differentialregning.

Brugbart svar (0)

Svar #4
13. oktober 2007 af atornvig (Slettet)

Jeg vil umiddelbart give #3 ret. Du er sikker på, at du ikke bare skal finde nulpunkter for funktionen?
I så fald gælder jo, at f(x)=x^3-6x=x(x^2-6)..
Så kan du bruge nulreglen og finde, at x=0 eller x=+-kvrod(6).

Brugbart svar (0)

Svar #5
13. oktober 2007 af atornvig (Slettet)

Du kan også løse den grafisk..

Skriv et svar til: Tredjegradspolynomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.