Matematik
andengradsbrøker
25. oktober 2007 af
DeciMat (Slettet)
Nu er det sket igen. Er der nogen som kan give en mere human måde at forkorte denne rædsel?
(x^2+6x+9)/(x^2+3x)
Jeg har virkeligt prøvet, men jeg får hvergang (2x+3)/x
mens facit siger (x+3)/x
Tak på forhånd.
(x^2+6x+9)/(x^2+3x)
Jeg har virkeligt prøvet, men jeg får hvergang (2x+3)/x
mens facit siger (x+3)/x
Tak på forhånd.
Svar #1
25. oktober 2007 af ken_simonsen (Slettet)
Det skulle nok kunne lade sig gøre.
Lad os starte fra toppen, altså lad os kigge på leddet x^2+6x+9. Dette led stammer nemlig fra en helt speciel sætning som du sikkert har set flere gange, nemlig (a+b)^2=a^2+b^2+2*a*b. Hvis du ikke har set det før kan du hurtigt overbevise dig selvom det ved at sige at (a+b)^2=(a+b)*(a+b).
Grunden til at jeg nævner dette er nemlig at udtrykket x^2+6x+9 kommer fra dette udtryk. Du kan nemlig opskrive det således: x^2+6x+9=(x+3)^2. Prøv selv at regne efter.
Nu kan vi skrive (x+3)^2/(x^2+3x). Nu kommer næste ombæring, som jeg kan se at du har været lidt inde på. Vi faktoriserer nemlig nævneren ved at trække et x ud, således at (x^2+3x)=>x*(x+3). Nu ser du med det samme at vi både har (x+3) over og under brøkstregen. Leddet i nævneren æder ind af tællerens, så vi ender op med (x+3)/x, der efter sigende også skal være facit.
Når du skal løse sådanne ligninger skal du hele tiden tænke på at faktorisere. Opdel gerne i flere led, for på den måde vil du tit se hvorfra de forskellige led stammer fra. Fx. (a+b)^2=a^2+b^2+2ab. Og husk den. Den er vigtig.
Lad os starte fra toppen, altså lad os kigge på leddet x^2+6x+9. Dette led stammer nemlig fra en helt speciel sætning som du sikkert har set flere gange, nemlig (a+b)^2=a^2+b^2+2*a*b. Hvis du ikke har set det før kan du hurtigt overbevise dig selvom det ved at sige at (a+b)^2=(a+b)*(a+b).
Grunden til at jeg nævner dette er nemlig at udtrykket x^2+6x+9 kommer fra dette udtryk. Du kan nemlig opskrive det således: x^2+6x+9=(x+3)^2. Prøv selv at regne efter.
Nu kan vi skrive (x+3)^2/(x^2+3x). Nu kommer næste ombæring, som jeg kan se at du har været lidt inde på. Vi faktoriserer nemlig nævneren ved at trække et x ud, således at (x^2+3x)=>x*(x+3). Nu ser du med det samme at vi både har (x+3) over og under brøkstregen. Leddet i nævneren æder ind af tællerens, så vi ender op med (x+3)/x, der efter sigende også skal være facit.
Når du skal løse sådanne ligninger skal du hele tiden tænke på at faktorisere. Opdel gerne i flere led, for på den måde vil du tit se hvorfra de forskellige led stammer fra. Fx. (a+b)^2=a^2+b^2+2ab. Og husk den. Den er vigtig.
Svar #2
25. oktober 2007 af thegod117 (Slettet)
Ved at bruge kvadratsætningerne får vi (x^2+6x+9)=(x+3)^2
Og nedenunder sætter vi så x uden for parantes, og får altså: (x^2+3x)=x*(x+3):
(x^2+6x+9)/(x^2+3x)
=((x+3)^2)/(x*(x+3))
= (x+3)/x
Og nedenunder sætter vi så x uden for parantes, og får altså: (x^2+3x)=x*(x+3):
(x^2+6x+9)/(x^2+3x)
=((x+3)^2)/(x*(x+3))
= (x+3)/x
Svar #3
25. oktober 2007 af DeciMat (Slettet)
Ja, kvadrettet af to tals sum... ja, men man skal jo også kunne se det ikke? Det kunne jag bare ikke.
Tusind tak til alle for deres hjælp.
Tusind tak til alle for deres hjælp.
Skriv et svar til: andengradsbrøker
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
