Matematik

Stamfunktion

01. november 2007 af Klodsinen (Slettet)
Hej, jeg skal bestemme en stamfunktion til

f(x)=9/(3-4x)

Jeg har lidt problemer med at få det til at passe

Jeg er nået frem til -9/4*LN(3-4x)=F(x), men er der ikke noget i vejen?

På forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. november 2007 af Marie+Louise (Slettet)

Jeg får det samme ved CAS.

Brugbart svar (0)

Svar #2
01. november 2007 af mathon

se
http://peecee.dk/index.php?id=76097

så det var næsten rigtigt,

på nær et forbehold og et numerisktegn

Brugbart svar (0)

Svar #3
01. november 2007 af mathon

...og en integrationskonstant

Svar #4
01. november 2007 af Klodsinen (Slettet)

Altså jeg har fået F(x)=-9/4*LN(3-4x)+k

Hvad mener du så er forkert?

Brugbart svar (0)

Svar #5
01. november 2007 af mathon

F(x)=-(9/4)*ln|3-4x|+k og x ulig (3/4)

Svar #6
01. november 2007 af Klodsinen (Slettet)

jeps, ok.. men hvis jeg så skal bestemme k, får du den så til k= 9/4*LN(3) på baggrund af punktet 0,0

Mine spekulationer grunder i at klassens hjerne eller nørd har bestemt denne funktion til F(x)=-9/4*LN(-x+3/4)+k

Kan du evt. også kommenterer på det

Og jeg kan se du også har svaret på mit spørgsmål vedrørende skrå asymptote, jeg ville blive glad hvis du ville svare på hvordan du er kommet frem til det du er!

På forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #7
01. november 2007 af mathon

F(0) = 0 = -(9/4)*ln|3-4*0|+k

-(9/4)*ln|3-4*0|+k = 0

k = (9/4)*ln|3-4*0|

k = (9/4)*ln(3)

...så svaret er JA!!!

hvoraf
F(x)= -(9/4)*ln|3-4x|+(9/4)*ln(3) = (9/4)[ln(3)-ln|3-4x|] =

(9/4)ln[3/(|3-4x|)], som spalter ud i to

F(x)= (9/4)ln[3/(3-4x)] = (9/4)ln[1/(1-(4/3)x)] for x<=(3/4)
og
F(x)= (9/4)ln[3/(4x-3)] = (9/4)ln[1/((4/3)x)-1] for x>(3/4)

Svar #8
01. november 2007 af Klodsinen (Slettet)

ok, tusind tak for hjælpen

Brugbart svar (0)

Svar #9
01. november 2007 af mathon

rettelse
F(x)= (9/4)ln[3/(4x-3)] = (9/4)ln[1/((4/3)x)-1] for x>(3/4)

-->

F(x)= (9/4)ln[3/(3-4x)] = (9/4)ln[1/((4/3)x)-1] for x>(3/4)

Brugbart svar (0)

Svar #10
02. november 2007 af mathon

se bort fra rettelsen

Skriv et svar til: Stamfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.