Matematik

Montoniforhold/væksthastighed

04. november 2007 af BlopBlop (Slettet)
Okay, jeg er i lort til halsen.. Jeg har denne afleveringssæt og håber virkelig at nogen vil hjælpe mig med nogle opgaver:

Jeg har en opgave med væksthastighed, hvor f(t) er temperatur og t er den tid det aftager i i minutter, og der gælder f(t)=10*e^(-0,023*t). Temperaturen til at starte med er 0 grader.

Det er altså en eksponentiel aftagende funktion, men jeg aner ikke hvordan jeg bestemmer væksthastigheden for temperaturen? Jeg kan godt finde ud af at regne halveringstiden ud, men jeg har svært ved også at bestemme hastigheden som temperaturen aftager med, når der er gået 5 min.

Så har jeg det problem at jeg simpelthen ALTID går i stå ved opgaver med monotoni forhold; jeg har på fornemmelsen at den er nem, men jeg går i stå når jeg har fundet x.
Jeg skal bestemme monotoniintervaller og lokale ekstrema for funktionen f(x)=x^5-5x^3+2
Jeg differentiere den og finder x. Hvad så? =(

Jeg ville påskønne det utrolig meget med et hurtigt svar! <33

På forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. november 2007 af mathon

f'(t) = d(f(t))/dt = temperaturændring pr. tid

f'(t) = 10*e^(-0,023*t)*(-0,023)

f'(t) = -0,23*e^(-0,023*t)

f'(5) = -0,23*e^(-0,023*5) = -0,205014

Brugbart svar (0)

Svar #2
04. november 2007 af mathon

alternativt:

f(t)=10*e^(-0,023*t) = 10*(e^(-0,023))^t = 10*0,977262^t

f'(t) = 10*ln(0,977262)*0,977262^t = -0,23*0,977262^t

f'(5) = -0,23*0,977262^5 = -0,205014

Svar #3
04. november 2007 af BlopBlop (Slettet)

Så du har differentieret f(t) og fået 10*ln(0,977262)*0,977262^t = -0,23*0,977262^t ?
Min lommeregner gider nemlig ikke differentiere x.x
Men uanset hvad, tusind tak for hjælpen

Svar #4
04. november 2007 af BlopBlop (Slettet)

Kan en eller anden være så dejlig at give en hånd med monotoniforhold? <33

Brugbart svar (0)

Svar #5
04. november 2007 af mathon

f(x) = x^5 - 5x^3 + 2

f'(x) = 5x^4 - 15x^2 = 5x^2(x^2-3) = 5x^2(x^2-sqr(3)^2)

f'(x) = 5x^2(x+sqr(3))(x-sqr(3))

ekstremapunkter:

f'(x) = 0, dvs. x1 = -sqr(3), x2 = 0 og x3 = sqr(3)

monotoniintervaller:
for x<-sqr(3) er f'(x)>0, hvorfor f(x) er monotont voksende
f'(-sqr(3)) = 0, hvorfor f(x) har vandret tangent
for -sqr(3)<x<0 er f'(x)<0, hvorfor f(x) er monotont aftagende
f'(0) = 0, hvorfor f(x) har vandret tangent
for 0<x<sqr(3) er f'(x)<0, hvorfor f(x) er monotont aftagende
f'(sqr(3)) = 0, hvorfor f(x) har vandret tangent
for x>sqr(3)) er f'(x)>0, hvorfor f(x) er monotont voksende

Svar #6
04. november 2007 af BlopBlop (Slettet)

Jeg takker meget for hjælpen , men et enkelt spørgsmål, hvad står sqr for?

Brugbart svar (0)

Svar #7
04. november 2007 af mathon

sqr = (eng.) square root = kvadratrod

Skriv et svar til: Montoniforhold/væksthastighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.