Matematik
halvering og fordoblingskonstant
06. november 2007 af
martin232 (Slettet)
f(-1)=1 og f(1)=3
bestem funktionsforskriften og halveringskonstanten
bestem funktionsforskriften og halveringskonstanten
Svar #1
06. november 2007 af Sherwood (Slettet)
Brug (x1;y1) og (x2;y2) til at finde en forskrift. Benyt herefter formlen for halveringskonstanten.
Svar #2
06. november 2007 af dnadan (Slettet)
Du har to punkter, dertil kan du slå op i din matematikbog eller formelsamling, hvormed du kan finde, hvordan a beregnes, b beregnes ved indsættelse af et af de to punkter i den generelle forskrift for den pågældende funktion.
I øvrigt, næste gang, så skriv lige hvilke tanker, du selv har gjort dig om opgaven...
I øvrigt, næste gang, så skriv lige hvilke tanker, du selv har gjort dig om opgaven...
Svar #4
07. november 2007 af mathon
ALMENT:
y = f(x) = b*a^x, a,b>0
y2 = f(x2) = b*a^x2
y1 = f(x1) = b*a^x1
(y2/y1) = a^x2/a^x1
a^(x2-x1) = (y2/y1)
a = (y2/y1)^(1/(x2-x1))
b = y1/a^x1 = y2/a^x2
halveringskonstant:
(1/2)b = b*a^X½
(1/2) = a^X½
ln(1/2) = ln(a)*X½
X½ = ln(1/2)/ln(a)
fordoblingskonstant:
2b = b*a^X2
2 = a^X2
ln(2) = ln(a)*X2
X2 = ln(2)/ln(a)
..................................................
specifikt:
a = (y2/y1)^(1/(x2-x1))
a = (3/1)^(1/(1-(-1)))
a = 3^(1/2) = sqr(3)
b = y/a^x = 3/sqr(3)hvoraf
y = f(x) = (3/sqr(3))*(sqr(3))^x
da dy/dx = ln(a)*b*a^x = ((1/2)ln(3))*(3/sqr(3))*(sqr(3))^x>0, hvorfor
f(x) = (3/sqr(3))*(sqr(3))^x er monotont voksende
der kan således ikke blive tale om halveringskonstatant, men
om fordoblingskonstant,
hvoraf
X2 = ln(2)/ln(a)
X2 = ln(2)/ln(a) = ln(2)/ln(sqr(3)) = ln(2)/((1/2)ln(3)) = 2*ln(2)/ln(3) =
1,26186
y = f(x) = b*a^x, a,b>0
y2 = f(x2) = b*a^x2
y1 = f(x1) = b*a^x1
(y2/y1) = a^x2/a^x1
a^(x2-x1) = (y2/y1)
a = (y2/y1)^(1/(x2-x1))
b = y1/a^x1 = y2/a^x2
halveringskonstant:
(1/2)b = b*a^X½
(1/2) = a^X½
ln(1/2) = ln(a)*X½
X½ = ln(1/2)/ln(a)
fordoblingskonstant:
2b = b*a^X2
2 = a^X2
ln(2) = ln(a)*X2
X2 = ln(2)/ln(a)
..................................................
specifikt:
a = (y2/y1)^(1/(x2-x1))
a = (3/1)^(1/(1-(-1)))
a = 3^(1/2) = sqr(3)
b = y/a^x = 3/sqr(3)hvoraf
y = f(x) = (3/sqr(3))*(sqr(3))^x
da dy/dx = ln(a)*b*a^x = ((1/2)ln(3))*(3/sqr(3))*(sqr(3))^x>0, hvorfor
f(x) = (3/sqr(3))*(sqr(3))^x er monotont voksende
der kan således ikke blive tale om halveringskonstatant, men
om fordoblingskonstant,
hvoraf
X2 = ln(2)/ln(a)
X2 = ln(2)/ln(a) = ln(2)/ln(sqr(3)) = ln(2)/((1/2)ln(3)) = 2*ln(2)/ln(3) =
1,26186
Skriv et svar til: halvering og fordoblingskonstant
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
