Matematik

Entydighed

09. november 2007 af stræber-pigen (Slettet)
Vis at ax=b har én løsning. a,b tilhører R hvor a er forskellig fra 0.

Svar #1
09. november 2007 af stræber-pigen (Slettet)

og hvordan beviser jeg at C er kommutativt?

wz=zw for alle w,z tilhører C.. de komplekse tal

Brugbart svar (0)

Svar #2
10. november 2007 af tal-pædagog (Slettet)

Antag, at x løser ligningen. Nu analyseres problemstillingen:

Da a ikke er 0, eksisterer dets reciprokke element,a^(-1), da R er et legeme.

Så må der gælde, at

(a*x)*a^(-1) = b*a^(-1)

Men ved hjælp af såvel den associative lov og den kommutative lov, kan a på venstresiden flyttes:

(a*x)*a^(-1) = a*(x*a^(-1)) = a*(a^(-1)*x) = (a*a^(-1))*x = 1*x = x

Næstsidste lighedstegn kommer af definitionen på reciprok, og sidste kommer pga. definitionen af et-element. Hvis man bruger dette i den øverste ligning, jeg skrev, har man faktisk vist, at x er éntydigt bestemt.



Ad #1
Du skal vise, at (a,b)*(c,d) = (c,d)*(a,b). Det skal altså i begge tilfælde giver:

(a*c - b*d, a*d + b*c)

Men dette følger af de kommutative love for "+" og "*" i R, da tallene a,b,c og d alle tilhører R.

Svar #3
10. november 2007 af stræber-pigen (Slettet)

Tak.
Lad r tilhører L, hvor L er et legeme. Vis at (-1)r=-r. Hvordan gøres det strengent?

Brugbart svar (0)

Svar #4
10. november 2007 af tal-pædagog (Slettet)

Ved at vise, at både x=-r og x=(-1)r løser ligningen:

r + x = 0

Det følger af definitionen, at -r gør det. Man viser, at (-1)r løser ligningen ved at bruge følgende omskrivninger:

r + (-1)*r = 1*r + (-1)*r
= r*1 + r*(-1)
= r*(1 + (-1))
= r*0
= 0

Her er brugt definitionen af et et-element, både den multiplikativt kommutative og siden distributive lov, definitionen af additiv invers/modsat element, og til sidst en lille sætning, der siger, at r*0 = 0. Tingene er brugt i den nævnte rækkefølge...

Konklusion:
Da både -r og (-1)*r løser ligningen r + x = 0, og da en sådan løsning, jvf. endnu en sætning, er éntydig, så må der gælde, at (-1)*r = -r.

Jeg går ud fra, at I allerede har bevist de to sætninger, jeg refererer til, men ellers må du jo i krig igen :)

Svar #5
10. november 2007 af stræber-pigen (Slettet)

Ja, det har jeg :) Det løser begge ligningen x+r=0, ergo er de éntydige..

Skriv et svar til: Entydighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.