Matematik
cirkelopgave
09. november 2007 af
strangers
Hejsa
Jeg sidder med opgaven:
"I et koordinatsystem har en linje m ligningen m: y=-3x+12
Skæringspunktet mellem linjen og andenaksen betegnes med A. En cirkel, med centrum på koordinatsystemets førsteakse har m som tangent i punktet A.
Bestem en ligning for cirklen.
Hvis jeg kendte centrum, kunne jeg blot anvende afstandsformlen, men da jeg ikke kender denne, er jeg på bar bund, sagt rent ud.
På forhånd tusind tak
Jeg sidder med opgaven:
"I et koordinatsystem har en linje m ligningen m: y=-3x+12
Skæringspunktet mellem linjen og andenaksen betegnes med A. En cirkel, med centrum på koordinatsystemets førsteakse har m som tangent i punktet A.
Bestem en ligning for cirklen.
Hvis jeg kendte centrum, kunne jeg blot anvende afstandsformlen, men da jeg ikke kender denne, er jeg på bar bund, sagt rent ud.
På forhånd tusind tak
Svar #1
09. november 2007 af -Zeta- (Slettet)
Udnyt, at radius i cirklen står vinkelret på m.
Koordinatsættet til A må være (0,12)
En linje r som står vinkelret på m, og som går gennem A, må have ligningen:
r: y = -1/(-3x) + 12
Sæt denne ligning r lig 0, og isoler x. Løsningen er skæringspunktet med førsteaksen, og samtidig centrum for cirklen. Altså C(x,0).
Koordinatsættet til A må være (0,12)
En linje r som står vinkelret på m, og som går gennem A, må have ligningen:
r: y = -1/(-3x) + 12
Sæt denne ligning r lig 0, og isoler x. Løsningen er skæringspunktet med førsteaksen, og samtidig centrum for cirklen. Altså C(x,0).
Svar #2
09. november 2007 af -Zeta- (Slettet)
rettelse
r: y = -1/(-3x) + 12
-->
r: y = -1/(-3)x + 12
r: y = -1/(-3x) + 12
-->
r: y = -1/(-3)x + 12
Skriv et svar til: cirkelopgave
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
