Studievejledning

Karakterer - skrubforvirret!

21. november 2007 af Tissi (Slettet)
Hej Studi.

Er simpelthen pivforvirret. Den ene siger det ene, den anden siger det andet.

Standpunktskarakterer - bliver de kun brugt til at motivere eleverne? Bliver de på en eller anden måde regnet sammen med karaktergennemsnittet? Eller er det kun årskarakterer (bliver påført beviset, hvis man ikke skal op i det pågældende fag, ikke?) og eksamenskarakterer, der er med til at afgøre sit snit?

Er simpelthen forvirret. Har prøvet at søge på uvm.dk, men der kommer alt muligt andet op.

Mvh. T.

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. november 2007 af Stenalt (Slettet)

Årskarakterer i fag du afslutter og eksamenskarakterer står på beviset... Standpunktskarakterer vil stadig spille ind da disse har indflydelse på årskaraktererne...

Svar #2
21. november 2007 af Tissi (Slettet)

Hvad mener du med, at standpunktskarakterer har indflydelse på årskaraktererne? Bliver de regnet sammen eller hvad?

Brugbart svar (0)

Svar #3
21. november 2007 af Sherwood (Slettet)

Nej, det kan du ikke regne med. Men årskarakteren er jo et udtryk for, hvor godt du har klaret dig igennem hele året. Du kan således, i hvert fald ikke ved alle lærere, forvente at kunne redde din karakter hjem på den sidste karaktergivning, da de også kigger på, hvordan du klarede dig allerførst på året.

Brugbart svar (0)

Svar #4
22. november 2007 af allan_sim

#0.
Kun årskaraterer og eksamenskarakterer tæller med i eksamensgennemsnittet, og årskarakterer optræder også på beviset, selvom man er til eksamen i et fag. Årskarakteren hedder formelt en afsluttende standpunktskarakter og angiver graden af målopfyldelse ved skoleårets afslutning. Den er således ikke et gennemsnit af de øvrige standpunktskarakterer, da men jo godt kan være kommet frem til at opfylde målene i den sidste periode af skoleåret (selvom det nok er sjældent, hvis man ikke har kunnet opfylde dem i løbet af året).

Se detaljer i §§128-135 her:

https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=25424

Svar #5
22. november 2007 af Tissi (Slettet)

okay - tak, så fik jeg det på plads.

Svar #6
22. november 2007 af Tissi (Slettet)

Nu spørger jeg måske dumt, men afviger standpunktskarakteren meget fra årskarakteren og eksamenskarakteren? Nu er det jo meget individuelt, men hvad oplever I mest?

Svar #7
22. november 2007 af Tissi (Slettet)

anybody?

Brugbart svar (0)

Svar #8
23. november 2007 af Maria1988 (Slettet)

# Som du selv siger er det meget individuelt, men hvis du har ligget stabilt i din standpunktskarakter, er det usandsynligt din årskarakter afviger meget.
Eksamenskarakteren er sværere at udtale sig om, der kan man sagtens springe nogle karakterer. F.x. fik jeg i oldtidskundskab sidste år 7 hele året i standpunkt, 7 i årskarakter og 12 til eksamen.
Men det er, som sagt, ekstremt individuelt og svært at tegne et generelt billede af.

Svar #9
24. november 2007 af Tissi (Slettet)

okay, tak! Flere...?

Brugbart svar (0)

Svar #10
26. november 2007 af Carlita91 (Slettet)

Årskarakteren vil normalt ikke afvige meget fra dine standpunktskarakterer - det er i hvert fald ikke min erfaring. Til gengæld kan dine eksamenskarakterer godt være noget anderledes end dine årskarakterer. Du kan jo være heldig at komme op i noget, som du har helt styr på, men du kan også komme op i et emne i har haft i en periode, hvor du har været på skiferie ;o)

De eksamner, jeg havde på 1. år, afvigede ikke meget fra årskaraktererne. Til gengæld tror jeg ikke, at hvis jeg kommer til eksamen i samfundsfag på 3. år, hvor jeg har fået 12/12 i standpunkt i denne måned, kan gå op og score samme karakter. Så skal jeg da lige komme op i et eller andet yndlingsemne ;-)

Så ja, det er meget individuelt. Det kan helt sikkert godt betale sig at knokle en god årskarakter hjem, for de tæller jo lige så meget på dit eksamensbevis som eksamenskarakteren - og hvis du ikke skal op i det pågældende fag, så tæller din årskarakter dobbelt.

Brugbart svar (0)

Svar #11
26. november 2007 af allan_sim

#10.
"og hvis du ikke skal op i det pågældende fag, så tæller din årskarakter dobbelt. "

Nej, der er ikke længere overførsel af karakterer, så de tæller kun med én gang - uanset om man kommer til eksamen eller ej.

Brugbart svar (0)

Svar #12
13. december 2007 af rasmusdam (Slettet)

Personligt synes jeg, at det er skræmmende så stor forskel der er på standpunktskarakterer og eksemanskarakterer, og dette synes jeg er et kæmpe problem.
Du kan få 7 i standpunkts- og 12 i eksamen og det er da helt vildt! Jeg har oplevet det meget, og det gør, at jeg får mistillid til lærerne mht karaktergivning. Der er simpelthen for mange lærere der, efter min opfattelse, kigger på hvor aktiv eleven har været. Kvaliteten får derfor mindre betydning, og efter min opfattelse kan man ved bare at være mere aktiv få en karakter, som egentlig ikke siger noget om målopfyldensen i faget. Pisse åndssvagt da sociale forhold i klassen måske har indflydelse på hvor meget kloge Dan så siger, og hvor lidt endnu klogere Pia siger.

Kort sagt, er mange lærere inkompetente i deres karaktergivning. De burde kigge mere på egentlig kunnen.

Kan selvfølgelig også bare være mig der har fået en helt forkert opfattelse???

Svar #13
09. januar 2008 af Tissi (Slettet)

#12
Nej, jeg tro såmænd, du har ret. Men må dog også have i baghovedet, at læreren oftest skal give karakter til 28 eller flere elever - og dét kan være noget af en udfordring.

Brugbart svar (0)

Svar #14
09. januar 2008 af Sherwood (Slettet)

#13 Så meget desto vigtigere at du gør opmærksom på dig selv. Det er surt at få en dårlig karakter, fordi man ikke har gjort sin (mere end almindeligt) bemærket.

Brugbart svar (0)

Svar #15
09. januar 2008 af Waggi (Slettet)

#14
Bestemt.

Skriv et svar til: Karakterer - skrubforvirret!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.