Matematik

Cosinus - Bevis

25. november 2007 af Alkymisten (Slettet)
Hvordan kan jeg bevise cosinusrelationerne? Ved godt det lyder lidt dumt, men...

Nogle der kan hjælpe?

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. november 2007 af kuerten15

http://en.wikipedia.org/wiki/Law_of_cosines#Proofs

Det er godt beskrevet her.

Svar #2
25. november 2007 af Alkymisten (Slettet)

Du skal have tusind tak, men var der ikke en dansk version?

Brugbart svar (0)

Svar #3
25. november 2007 af kuerten15

Jo..

http://jopsen.dk/wiki/wiki/Cosinus_Relationer

Men der er kun et slags bevis..

Hvorimod wikipedia viser forskellige beviser...

Brugbart svar (0)

Svar #4
25. november 2007 af mathon

se

cos-relationen:

trekant ABC lægges ind i koordinatsystemet

med
1) A i (0,0)

2) B(b1,b2) liggende på x-aksen med b1>0

3) C(c1,c2) liggende i 1. kvadrant med c1<b1

4) fodpunktet for højden fra C på c kaldes D

dermed er vinkel B spids

ved figurbetragtning ses:

c1 = b*cos(A) og c2 = b*sin(A) = h
|DB| = c-b*cos(A)

ved anvendelse af den pythagoræiske læresætning på trekant BCD
fås:
a^2 = h^2 + |DB|^2

*) a^2 = (b*sin(A))^2 + (c-b*cos(A))^2

a^2=b^2*(sin(A))^2 + c^2 + b^2*(cos(A))^2 - 2bc*cos(A)

a^2 = b^2((cos(A))^2 + (sin(A))^2) + c^2 - 2bc*cos(A)

a^2 = b^2 + c^2 - 2bc*cos(A)


beviset når vinkel B er stump - så højden "falder" uden for trekanten:

ÆNDRINGEN i koordinatsystemet bliver:

3) C(c1,c2) liggende i 1. kvadrant med c1>b1

og
c1 = b*cos(A) og c2 = b*sin(A) = h
|BD| = b*cos(A)-c

ved anvendelse af den pythagoræiske læresætning på trekant BCD
fås:
a^2 = h^2 + |BD|^2

**) a^2 = (b*sin(A))^2 + (b*cos(A)-c)^2

a^2=b^2*(sin(A))^2 + b^2*(cos(A))^2 + c^2 - 2bc*cos(A)

a^2 = b^2((cos(A))^2 + (sin(A))^2) + c^2 - 2bc*cos(A)

a^2 = b^2 + c^2 - 2bc*cos(A)

eneste forskel på *) og **) er

i
*) c-b*cos(A)
og
**) b*cos(A)-c
men
da
(c-b*cos(A))^2 = (b*cos(A)-c)^2...(udtrykket er symmetrisk)

bliver slut-formlen, a^2 = b^2 + c^2 - 2bc*cos(A), den samme.

Bogstaverne kan rokeres, hvorved de to analoge
b^2 = a^2 + c^2 - 2ac*cos(B)
og
c^2 = a^2 + b^2 - 2ab*cos(C)
fremkommer


Svar #5
25. november 2007 af Alkymisten (Slettet)

WOW!

Skrev du alt det!?

Tænk at du gider at gennem alt det! :D

Men jeg klager skam ikke, det gavner blot mig. MAnge tak! :-)

Skriv et svar til: Cosinus - Bevis

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.