Matematik

Ligefrem proportional - ?

28. november 2007 af elgaardd (Slettet)
Jeg har siddet og fumlet med denne opgave i lang tid, nogle der kan hjælpe mig til at komme igang?

størrelserne x of y er ligefrem proportionale. Udfyld tabellen (Vis udregningerne).

x 2 3 4 10
y 9

VH. Palle

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. november 2007 af Frederikke90 (Slettet)

x 2 3 4 10
y 9 13,5 18 45

Hvis y =k*x, kaldes x og y ligefremt proportionale, hvor k er konstant.
Fordobler du y medfører det en fordobling af x.
Forholdet i mellem dem er altså altid konstant.
K er proportionalitetsfaktoren.

du kender både x og y i dit første eksempel og kan derfor finde K.
det gør du via denne formel:

k = y/x

K er altid konstant og du kan derefter beregne de resterende y værdier.

y = k * x
x = y/k

Brugbart svar (0)

Svar #2
28. november 2007 af Maria.K (Slettet)

Du skal allerførst finde proportionalitetsfaktoren, ved at sige:
k = y : x
dvs. 9 : 2 = 4,5
Når du har det tal ved du så at når x f.eks. er 3 skal du sige:
y = 4,5 * 3
og derved finder du y.

Håber det var til hjælp, og at det kunne forstås? :b mine forklaringsevener er ikke de bedste.

- Maria :)

Svar #3
28. november 2007 af elgaardd (Slettet)

Mange tak for svarene !!

Brugbart svar (0)

Svar #4
08. januar 2011 af pauvuf (Slettet)

Frederikke90 og Maria K.

Super godt svar fra jer begge to. Mange tak for hjælpen.


Skriv et svar til: Ligefrem proportional - ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.