Matematik

Pyramidestub

02. december 2007 af Arvin (Slettet)
En pyramide med kvadratisk grundflade, hvor siderne er 233m og sidekanterne (siderne fra kant til toppen af pyramiden) er 220m. Højden er 146m.

Nu bliver der skåret de første 9,5m af pyramidens top af.

Hvordan beregner man den øverste areal flade?

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. december 2007 af mathon

tegn en rimelig god skitse

af to ensvinklede, retvinklede trekanter,
hvoraf

den mindste dannes af
den halve diagonal i den søgte flade, x, 9.5 og en del af kanten

den største dannes af
den halve diagonal i grundfladen, den oprindelige højde, (sqr(85022)/2) og en del af kanten

fås:

x/9.5 = (sqr(2)*233/2)/(sqr(85022)/2), hvoraf

x = (sqr(2)*233/2)/(sqr(85022)/2)*9.5 = 10.7357

diagonalen i den søgte flade er 2x

2x = 21.4713

siden i den søgte kvadratiske flade er 21.4713/sqr(2) = 15.1825

kommentar:
i et kvadrat med siden a er diagonalen d = a*sqr(2)
og a således
a = d/sqr(2)

Brugbart svar (0)

Svar #2
03. december 2007 af mathon

din højdeangivelse 146 m er for upræcis til videre beregning,
hvorfor

h = sqr[220^2 - (233*sqr(2)/2)^2] = sqr(85022)/2 er anvendt

Skriv et svar til: Pyramidestub

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.