Matematik

Hjælp til årsprøve...

08. juni 2004 af TheKo (Slettet)
Hej!

Jeg skal til mundtlig årsprøve i naturfag i morgen kl. 8.00. Jeg er rimelig god til matematik, men jeg har alligevel lidt spørgsmål hvis der er nogen der har tid/lyst til at svare...

1) Er der nogen der kan finde på et relevant eksempel på gennemsnitlig procent?

2) Hvordan udleder man formlen for a i en liniær funktion? Jeg kender godt formlen og har ingen problemer med funktioner whatsoever, men kan ikke helt gennemskue hvordan jeg skal udlede a.

Håber at der er en venlig sjæl som kan besvare disse spørgsmål inden min "DEADline":)

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. juni 2004 af michael.padowan.dk (Slettet)

1) Kan du uddybe spørgsmålet?

Svar #2
08. juni 2004 af TheKo (Slettet)

Vi har fået alle spørgsmaålene på forhånd og et af dem lyder således:

"Gennemsnitlig procent. Du skal udlede formlen for gennemsnitlig procent og vise anvendelser af den. Kom herunder ind på fremskrivningsfaktoren."

Jeg skal bruge et "real-life" eksempel på hvornår man bruger gennemsnitlig procent. Hvis du kan komme i tanke om et andet virkeligt eksempel bare med en ligning så ville det også være godt :)

Brugbart svar (0)

Svar #3
08. juni 2004 af michael.padowan.dk (Slettet)

Jeg har afsluttet matematik B og aldrig hørt begrebet :S Det må åbenbart gå under andre navne...

Fremskrivningsfaktoren er a i f(x)=b*a^x.

Svar #4
08. juni 2004 af TheKo (Slettet)

jeg kender godt alle formlerne, men jeg skal bevise hvorfor a er med som faktor i formlen for en ret linie (f(x)=ax+b)! Kan det have noget med retvinklede trekanter at gøre?

Brugbart svar (0)

Svar #5
08. juni 2004 af 404error (Slettet)

1) Tag dit yndlingseksempel på vækst - f.eks. vækst i antal trafikulykker. Hvis du har brug for tal eller anden inspiration, er der sikkert noget at hente på

http://www.dst.dk/

2) Mht. dit indlæg #4 er det sådan en ret linie generelt er defineret. Det har ikke noget med trekanter at gøre.

Tænker du mon på beviset, at man kan finde a ved

a = (y_2-y_1)/(x_2-x_1),

for punkter (x_1,y_1) og (x_2,y_2) på linien?

Svar #6
08. juni 2004 af TheKo (Slettet)

1) tak for hjælpen til det.

2) er det et bevis? Måske forstår jeg ikke rigtig lærerens spørgsmå

Brugbart svar (0)

Svar #7
08. juni 2004 af 404error (Slettet)

#6: Nej, det er ikke et bevis. Men det er følgende: kald en funktion f på formen f(x)=ax+b kaldes en ret linie. Hvis (x_1,y_1) og (x_2,y_2) er (forskellige) punkter på grafen for f, da er

a = (y_2-y_1)/(x_2-x_1).

Påstanden følger ved at betragte ligningssystemet

y_1=ax_1+b,
y_2=ax_2+b.

Træk den første ligning fra den anden. Så fås

y_2-y_1=ax_2-ax_1=a(x_2-x_1).

Dividér med (x_2-x_1) på begge sider af lighedstegnet og du får resultatet.

Svar #8
08. juni 2004 af TheKo (Slettet)

øhh, tak for hjælpen selvom jeg ikke rigtig kan overskue det med alle de underscore _. Kan du evt. sende det på min mail som et worddokument?

Hvis du gider så er min mail:

[email protected]

Ellers mange tak for hjælpen... Det lyder jo rigtig nok :)

Brugbart svar (0)

Svar #9
08. juni 2004 af 404error (Slettet)

#8: Skulle hermed være sendt.

Svar #10
09. juni 2004 af TheKo (Slettet)

takker mange gange...

Skriv et svar til: Hjælp til årsprøve...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.