Matematik

differentialligninger

04. januar 2008 af mikeh (Slettet)
Hej, jeg vil gerne ha lidt hjælp her :P

jeg får opgivet ;

1) f'(x) = f(x)*(2+2x)

jeg skal så vise at funktionen med forskriften f(x) = 3exp(x^2+2x) er løsning til differentielligningen 1).

altså jeg vil gerne vide om hvordan man matematisk viser det.

for jeg kan sagtens vise det ved at differentiere f(x) og sætte det på det på den ene side og f(x)*(2+2x)på den anden, for så er det, det samme der står på hver side, men hvorn viser jeg det matematisk?

håber på lidt hjælp :P
go'aften

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. januar 2008 af Duffy

"...for jeg kan sagtens vise det ved at differentiere f(x) og sætte det på det på den ene side og f(x)*(2+2x)på den anden, for så er det, det samme der står på hver side, men hvorn viser jeg det matematisk?"

Jah, det er NETOP DETTE du skal gøre. På denne måde ER det vist "på matematisk vis".

Brugbart svar (0)

Svar #2
04. januar 2008 af ibibib (Slettet)

Du ønsker at løse differentialligningen ved beregning?
Benyt separation af de variable.

Svar #3
04. januar 2008 af mikeh (Slettet)

ibibib :D you got it!

altså vil du vise hvorn jeg gør?

Brugbart svar (0)

Svar #4
04. januar 2008 af Mestertyv (Slettet)

Hvis du har en differentialligning på formen:

f'(x) = g(y) * h(x)

Kan den løses således:

S(1/g(y))dy = S(h(x))dx for g(y) forskellig fra 0

hvor S er integraletegnet.

Svar #5
04. januar 2008 af mikeh (Slettet)

seriøst jeg er altså bare lidt tågeren nu.. vil du ik lave et eksempel?

Brugbart svar (0)

Svar #6
04. januar 2008 af Mestertyv (Slettet)

Altså du har:
f'(x) = f(x)*(2+2x)

dvs.
g(y) = f(x) = y
h(x) = 2 + 2x

så får vi:

S(1/y)dy = S(2x + 2)dx

Så integrerer vi på begge sider:

ln y = x^2 + 2x + k

e^(ln y) = e^(x^2 + 2x + k)
y = e^(x^2 + 2x + k)
y = e^(x^2 + 2x) * e^k

c = e^k

y = c*e^(x^2 + 2x)

Var det okay?

Brugbart svar (0)

Svar #7
04. januar 2008 af mathon

se evt.
http://peecee.dk/upload/view/88425

Skriv et svar til: differentialligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.