Matematik
Hjælp til mat..
08. januar 2008 af
chik-g (Slettet)
er der en sød person som kan hjælpe mig med nogle matematik stykker som jeg ik rigtigt kan lave dem.. kan i hjælpe mig ??? :)
Jeg håber det kan hjælpe jer nu :D
1.
Forkort brøk:
X^2 +2X
---------
4X + 8
2.
Reducere:
8a^3* b*a^-2
--------
(2b)^2
3.
omskriv: 4x^2 -12x + 9 til formen (ax+b)^2
4.
forkort brøken:
a^2 - 6a+9
---------
a^2 - 9
5.
for en bestemt væskesøjle er sammenhængen mellem trykket P og dybden d under væskens overflade givet ved.
P=0,087*d+1,113
når trykket måles i bar og dybden måles i meter
a) bestem trykket i dybden 9,0m, og bestem den dybde, hvor trykket er 2,0 bar.
b) gør rede for, hvad konstanterne i ligningen fortæller om trykket i væskesøjlen
Jeg håber det kan hjælpe jer nu :D
1.
Forkort brøk:
X^2 +2X
---------
4X + 8
2.
Reducere:
8a^3* b*a^-2
--------
(2b)^2
3.
omskriv: 4x^2 -12x + 9 til formen (ax+b)^2
4.
forkort brøken:
a^2 - 6a+9
---------
a^2 - 9
5.
for en bestemt væskesøjle er sammenhængen mellem trykket P og dybden d under væskens overflade givet ved.
P=0,087*d+1,113
når trykket måles i bar og dybden måles i meter
a) bestem trykket i dybden 9,0m, og bestem den dybde, hvor trykket er 2,0 bar.
b) gør rede for, hvad konstanterne i ligningen fortæller om trykket i væskesøjlen
Svar #1
08. januar 2008 af dnadan (Slettet)
1)
Overvej, hvad der kan sættes udenfor parentes i nævner og i tæller.
2)Benyt potensregnereglerne(kig i din bog) eller http://peecee.dk/upload/view/89264
3) Udnyt at: (ax+b)^2= a^2*x^2+b^2+2*a*x*b
4)Faktorisering af brøken.
5) Her må du have et bud på, hvordan noget af det kan laves.
Overvej, hvad der kan sættes udenfor parentes i nævner og i tæller.
2)Benyt potensregnereglerne(kig i din bog) eller http://peecee.dk/upload/view/89264
3) Udnyt at: (ax+b)^2= a^2*x^2+b^2+2*a*x*b
4)Faktorisering af brøken.
5) Her må du have et bud på, hvordan noget af det kan laves.
Svar #3
08. januar 2008 af mathon
5)
P=0,087*d+1,113
hvad er trykket, når d = 0?
dp/dd = 0,087 ....(i bar/m)- hvad betyder det?
P=0,087*d+1,113
hvad er trykket, når d = 0?
dp/dd = 0,087 ....(i bar/m)- hvad betyder det?
Svar #4
10. januar 2008 af chik-g (Slettet)
Den rigtige ord for folkeviser er ballade og stammer fra det middelalderlatinske ord ``ballare`` som betyder at danse. Folkevisens starter i 1200 og ender i 1350 tallet. Det omkring middelalderen. I 1200 tallet blev den importeret fra Frankrig til Danmark og blev meget populær.
Visernes temaer er fundamentale overgange i livet. Fra dreng til mand. Et eksempel i Elverskud er hvor Oluf bliver fristet til at danse med elverkongens datter. Men han modstår hende og siger nej til hende. Men elver prinsessen symboliser noget seksuelt og noget fristende over for ham. Men han nægter fordi han skal giftes. Men hans nægtelse giver ham problemer, fordi elver prinsessen fortryller ham. Så det ender med at han dør.
Stroferne beretter en episk historie, der forløber i tre faser.
1. Udgangssituationen: Det er når konflikten varsler.
2. Lang konflikt fase: Det er når der er modsætninger, som står overfor hinanden.
3. Afslutning: Den ener ofte med en sørgelig slutning, enten dør nogen.
Folkeviser inddeles i fire forskellige emner alt efter hvad det handler om:
1. Ridderviser det at skildre adelens og riddernes liv. Temaet handler ofte om kærlighed og kampe. De bedste sangere de havde dengang gik altid til hoffer og sang om livet i hoffet. Det er den største gruppe af viser.
2. Historiske viser handler ofte om personer eller begivenheder, der er sket gennem tiden.
3. Trylleviser handler om middelalderens forestillinger om overnaturlige væsener og magi som blandede sig i menneskelivet. Som eksempel elver, runer eller hav folket.
4. Kæmpeviser handler om de gamle myter og sagn
Elverskud er en tryllevise, fordi der er et overnaturligt væsen indblandet i denne folkevise. Der er også magi. Elver prinsessen er en magisk væsen og hun bruger så sin magiske kræfter med at fortrylle Oluf. Han bliver slået i sit skulder og det ramte ham hårdt. Der står i en sætning i strofe 13 at: ``Hun slog hannem mellem sine hærde(skulder). Aldrig var hand slagen verre``. Altså er det noget som aldrig er sket med ham før og han mærker en slem smerte. Der er noget dæmonisk over elver prinsessen fordi hun forbander ham på grund af at han afviser hende.
Det sprog som man brugte i gamle dage når man skrev folkeviser var formelsproget. Den var meget særpræget i den tid. Det var den tids kendte klicheer.
Eksempler fra Elverskud:
Prud: Det er noget smukt.
Festmø: Det er en ung pige som elsker at feste.
Fig: det når man skynder sig med hast.
Skarlagen: det er et stykke klæde som er helt rød. Den blev typisk brugt i gamle dage når bruden skulle have den på hovedet.
Folkeviser havde altid været en mundtlig fortællingskultur, men så begyndte man at skrive dem ned. Da poesibogen bliver mode hos adelens kvinder, nedskriver de viserne, så det bliver det ældst bevarede håndskrift af en folkevise. Den hedder hjertebogen, fordi den har en form som et hjerte. Den stammer fra 1500 tallet. Senere udgives der en del folkeviser, som mange folk skriver ned.
Svend Grundtvig var den mand som lykkedes for at indsamle 569 folkeviser i en bog som han udgav. Den hedder: Danmarks gamle Folkeviser. den udkom i 1800 tallet.
Det sceniske betyder hvor langt det strejker. Et eksempel er at det kan tage en dag eller måske flere.
Eksempel i Elverskud er i første strofe hvor der står: Her Oluf hand rider saa vide. Og det betyder at han ridder videre, det kan betegnes at han har været på hesteryg i længere tid. Han skal sikkert invitere sine gæster til sit bryllup.
Det panoramiske er når der er replikker i viserne. Og det er der så i Elverskud. Der er en hel del, men jeg tager fire eksempler og fortæller om dem.
Eksempel i Elverskud:
Stroferne: 3, 4, 5, 7, 9, 10, 11, 12, 14, 16, 17, 18, 19, 21, 22.
1. Strofe 3: Elver prinsessen byder Oluf velkommen og spørger ham om han vil danse med hende.
2. Strofe 4: han siger nej og prøver at modstå hende, fordi han skal giftes.
3. Strofe 16: Moderen spørger Oluf hvorfor han er så bleg når han kommer hjem.
4. Strofe 21: Bruden kan ikke finde Oluf og spørger hans moder hvor han er.
Visernes temaer er fundamentale overgange i livet. Fra dreng til mand. Et eksempel i Elverskud er hvor Oluf bliver fristet til at danse med elverkongens datter. Men han modstår hende og siger nej til hende. Men elver prinsessen symboliser noget seksuelt og noget fristende over for ham. Men han nægter fordi han skal giftes. Men hans nægtelse giver ham problemer, fordi elver prinsessen fortryller ham. Så det ender med at han dør.
Stroferne beretter en episk historie, der forløber i tre faser.
1. Udgangssituationen: Det er når konflikten varsler.
2. Lang konflikt fase: Det er når der er modsætninger, som står overfor hinanden.
3. Afslutning: Den ener ofte med en sørgelig slutning, enten dør nogen.
Folkeviser inddeles i fire forskellige emner alt efter hvad det handler om:
1. Ridderviser det at skildre adelens og riddernes liv. Temaet handler ofte om kærlighed og kampe. De bedste sangere de havde dengang gik altid til hoffer og sang om livet i hoffet. Det er den største gruppe af viser.
2. Historiske viser handler ofte om personer eller begivenheder, der er sket gennem tiden.
3. Trylleviser handler om middelalderens forestillinger om overnaturlige væsener og magi som blandede sig i menneskelivet. Som eksempel elver, runer eller hav folket.
4. Kæmpeviser handler om de gamle myter og sagn
Elverskud er en tryllevise, fordi der er et overnaturligt væsen indblandet i denne folkevise. Der er også magi. Elver prinsessen er en magisk væsen og hun bruger så sin magiske kræfter med at fortrylle Oluf. Han bliver slået i sit skulder og det ramte ham hårdt. Der står i en sætning i strofe 13 at: ``Hun slog hannem mellem sine hærde(skulder). Aldrig var hand slagen verre``. Altså er det noget som aldrig er sket med ham før og han mærker en slem smerte. Der er noget dæmonisk over elver prinsessen fordi hun forbander ham på grund af at han afviser hende.
Det sprog som man brugte i gamle dage når man skrev folkeviser var formelsproget. Den var meget særpræget i den tid. Det var den tids kendte klicheer.
Eksempler fra Elverskud:
Prud: Det er noget smukt.
Festmø: Det er en ung pige som elsker at feste.
Fig: det når man skynder sig med hast.
Skarlagen: det er et stykke klæde som er helt rød. Den blev typisk brugt i gamle dage når bruden skulle have den på hovedet.
Folkeviser havde altid været en mundtlig fortællingskultur, men så begyndte man at skrive dem ned. Da poesibogen bliver mode hos adelens kvinder, nedskriver de viserne, så det bliver det ældst bevarede håndskrift af en folkevise. Den hedder hjertebogen, fordi den har en form som et hjerte. Den stammer fra 1500 tallet. Senere udgives der en del folkeviser, som mange folk skriver ned.
Svend Grundtvig var den mand som lykkedes for at indsamle 569 folkeviser i en bog som han udgav. Den hedder: Danmarks gamle Folkeviser. den udkom i 1800 tallet.
Det sceniske betyder hvor langt det strejker. Et eksempel er at det kan tage en dag eller måske flere.
Eksempel i Elverskud er i første strofe hvor der står: Her Oluf hand rider saa vide. Og det betyder at han ridder videre, det kan betegnes at han har været på hesteryg i længere tid. Han skal sikkert invitere sine gæster til sit bryllup.
Det panoramiske er når der er replikker i viserne. Og det er der så i Elverskud. Der er en hel del, men jeg tager fire eksempler og fortæller om dem.
Eksempel i Elverskud:
Stroferne: 3, 4, 5, 7, 9, 10, 11, 12, 14, 16, 17, 18, 19, 21, 22.
1. Strofe 3: Elver prinsessen byder Oluf velkommen og spørger ham om han vil danse med hende.
2. Strofe 4: han siger nej og prøver at modstå hende, fordi han skal giftes.
3. Strofe 16: Moderen spørger Oluf hvorfor han er så bleg når han kommer hjem.
4. Strofe 21: Bruden kan ikke finde Oluf og spørger hans moder hvor han er.
Skriv et svar til: Hjælp til mat..
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
