LaTeX

Align til kemi

10. januar 2008 af Eva D. (Slettet)
Jeg vil gerne have noget, der ser ud som http://peecee.dk/upload/view/89679 (øverste). Kemiformlerne skriver jeg med \ce{H2O} fra mhchem-pakken. Problemet er at få tingene til at stå under hinanden korrekt. Mit forsøg med align ser meget mærkeligt ud (nederste figur i linket.)

Her er koden:

\begin{align}
& &\ce{2 CH3OH} (g) &\qquad \ce{<=>}& & \ce{CH3OCH3} (g) &+& &\ce{H2O} (g) \&p_\text{start} & 2 \bar &&& 0 &&& 0 \&p_\text{slut} & 2 \bar-2x &&& x &&& x \\end{align}


Svar #1
10. januar 2008 af Eva D. (Slettet)

Ok, det ser ikke så godt ud. Her er den: http://peecee.dk/uploads/012008/eks1.txt

Brugbart svar (2)

Svar #2
10. januar 2008 af daleif (Slettet)

Naeste gang bedes du poste et helt minimalt eksempel, jeg aner ikke hvad \uBar er. Desuden skal su ikke anvende \text til indices, men \textup, tjek \textit{tekst $p_{\text{start}}$ vs. $p_{\textup{slut}}$}

I dit eksempel skal du have styr paa tolkningen af dine alignmentsoejler samt separationen af disse. Du har seks soejler og der skal derfor vaere
11 & tegn i hver raekke. Naar disse er paa plads er det nemt at styre resten, bemaerk at du saa heller ikke behoever den \qquad

Det er en god ide at stille teksten op saaledes at &'erne staar over hinanden. I Emacs kan dette goeres via M-x align-current naar cursoren staar indenfor align-environmentet

\documentclass{article}
\usepackage{mhchem,amsmath}
\begin{document}
\begin{align*}
& & & \ce{2 CH3OH} (g) & & \ce{<=>} & & \ce{CH3OCH3} (g) & & + & & \ce{H2O} (g) \ & p_\textup{start} & & 2 \bar u & & & & 0 & & & & 0 \ & p_\textup{slut} & & 2 \bar u-2x & & & & x & & & & x
\end{align*}
\end{document}


Svar #3
12. januar 2008 af Eva D. (Slettet)

\uBar er en unitsdef-makro, jeg glemte at fjerne den da jeg kopierede koden ind i foraet.

Jeg vil gerne have søjlerne centreret frem for venstrerykket, så jeg prøvede at lave en lignende konstruktion med array. Den sidste er nok bedst, fordi reaktionsskemaerne ofte er længere end i eksemplet... men det undrer mig at mellemrummene mellem linjerne er så forskellige (sammenlign CH3OH og bbbbbb i align*-eksemplet og det samme med array. 3-tallet og b'et er meget længere fra hinanden i align).

Tak for emacs-tippet! Gør det hele en smule mere overskueligt :)


\documentclass{article}
\usepackage{amsmath,mhchem}

\begin{document}
align*
\begin{align*}
& & & \ce{2 CH3OH} (g) & & \ce{<=>} & & \ce{CH3OCH3} (g) & & + & & \ce{H2O} (g) \ & p_\textup{start} & & 2 \,\text{bbbbbb} & & & & 0 & & & & 0 \\
& p_\textup{slut} & & 2 \,\text{bar} -2x & & & & x & & & & x
\end{align*}

array, 12 celler
\begin{equation*}
\begin{array}{cccccccccccc}
& & &\ce{2 CH3OH} (g) & &\ce{<=>} & & \ce{CH3OCH} (g) && + && \ce{H2O} (g) \ & p_\textup{start} & &2 \,\text{bar} & & & & 0 && && 0 \ & p_\textup{slut} & &2 \,\text{bar}-2x & & & & x && && x \\end{array}
\end{equation*}

array, 12 celler
\begin{equation*}
\begin{array}{cccccccccccccc}
& & \ce{4 CHOCHCHCHC}&+ &\ce{2 CH3OH} (g) & &\ce{<=>} & & \ce{CH3OCH} (g) && + && \ce{H2O} (g) \ & p_\textup{start} &2 \,\text{bar} & &2 \,\text{bar} & & & & & 0 && && 0 \ & p_\textup{slut} &2 \,\text{bar} & &2 \,\text{bar}-2x & & & & & x && && x \\end{array}
\end{equation*}

array, 7 celler
\begin{equation*}
\begin{array}{ccccccc}
& & \ce{2 CH3OH} (c) & \ce{<=>} & \ce{CH3OCH} (g) & + & \ce{H2O} (g) \ & p_\textup{start} & 2 \,\text{bar} & & 0 & & 0 \ & p_\textup{slut} & 2 \,\text{bar}-2x & & x & & x \\end{array}
\end{equation*}

\end{document}

Svar #4
12. januar 2008 af Eva D. (Slettet)

Nåh.

Her er den igen. Og hvis det går galt, så er den uploadet her: http://peecee.dk/upload/view/90066

\documentclass{article}
\usepackage{amsmath,mhchem}

\begin{document}
align*
\begin{align*}
& & & \ce{2 CH3OH} (g) & & \ce{<=>} & & \ce{CH3OCH3} (g) & & + & & \ce{H2O} (g) \ & p_\textup{start} & & 2 \,\text{bbbbbb} & & & & 0 & & & & 0 \\
& p_\textup{slut} & & 2 \,\text{bar} -2x & & & & x & & & & x
\end{align*}

array, 12 celler
\begin{equation*}
\begin{array}{cccccccccccc}
& & & \ce{2 CH3OH} (g) & & \ce{<=>} & & \ce{CH3OCH} (g) & & + & & \ce{H2O} (g) \ & p_\textup{start} & & 2 \,\text{bar} & & & & 0 & & & & 0 \ & p_\textup{slut} & & 2 \,\text{bar}-2x & & & & x & & & & x \\end{array}
\end{equation*}

array, 12 celler
\begin{equation*}
\begin{array}{cccccccccccccc}
& & \ce{4 CHOCHCHCHC} & + & \ce{2 CH3OH} (g) && \ce{<=>} & & \ce{CH3OCH} (g) & & + & & \ce{H2O} (g) \& p_\textup{start} & 2 \,\text{bar} & & 2 \,\text{bar} && & & & 0 & & & & 0 \& p_\textup{slut} & 2 \,\text{bar} & & 2 \,\text{bar}-2x && & & & x & & & & x \\end{array}
\end{equation*}

array, 7 celler
\begin{equation*}
\begin{array}{ccccccc}
& & \ce{2 CH3OH} (c) & \ce{<=>} & \ce{CH3OCH} (g) & + & \ce{H2O} (g) \ & p_\textup{start} & 2 \,\text{bar} & & 0 & & 0 \ & p_\textup{slut} & 2 \,\text{bar}-2x & & x & & x \\end{array}
\end{equation*}

\end{document}


Brugbart svar (2)

Svar #5
12. januar 2008 af daleif (Slettet)

align indsaetter en anden spacing mellem alignmentsoejlerne end array benytter mellem soejler

Skriv et svar til: Align til kemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.