Matematik

Differentialregning

13. januar 2008 af malteandersen_10 (Slettet)
Hej Alle :)

Jeg sidder lige og bøvler med den her opgave, som jeg håber, at nogen kloge hoveder kan hjælpe mig med :)

Her er spørgsmålet:

Efter at have fundet et mineral i store mængder ved A, ønsker man at skabe mulighed for at på det fragtet til byen B. Med de lokale forhold sker det lettest og billigst ved, at anlægge en vej på det første stykke og køre mineralet, og sejle det i flodpramme det sidste stykke. Ved H skal der så anlægges en havn, hvor omladningen skal ske. Forholdet mellem transportudgifterne til lands og til vands er 10:9.

Sæt transportudgifterne til lands til 1000 kr., og vis, at hvis man anlægger x km vej, er de samlede transportudgifter K bestemt ved:

K(x) = 900(5-sqrt(x^2-1))+1000x

Hvordan hulen viser jeg dette?

Og her er link til skitse, forresten ..

http://peecee.dk/upload/view/90230

På forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. januar 2008 af dnadan (Slettet)

Afstanden, som skibet sejler findes ved:
5km-den afstand som aflægges på land.
Ta' et kig på tegning, og du vil se en retvinklet trekant. AFH (hvor F er flodbreden). Heraf er |AH|=x (hypotenusen), |AF|=1(katete) og |HF|=... (ubekendt)

Vha. pythagoras findes denne:
|HF|^2+1^2+x^2 <=> |HF|^2=x^2-1 <=> |HF|=sqrt(x^2-1)

Heraf er afstanden fra H til B:
5-|HF|


Svar #2
13. januar 2008 af malteandersen_10 (Slettet)

Thank you dude ! :D

Brugbart svar (0)

Svar #3
02. februar 2015 af Iversen18 (Slettet)

Denne opgave har et andet spørgsmål - nemlig beregn derefter beliggenheden af H, der gør transportudgifterne mindst. Hvordan gøres dette?


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. februar 2015 af Iversen18 (Slettet)

Har differentieret funktion og sat lig 0 - og her siger den at x = 2,29. Er dette den rigtige fremgangsmåde?


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, det er korrekt fremgangsmåde. Man løser ligningen   K'(x) = 0 . Løsningen er  x = 10/√19 . Giv altid først den eksakte løsning.


Skriv et svar til: Differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.