Matematik

Forkorte en brøk?

19. januar 2008 af LulliexD (Slettet)
Nogle som kan hjælpe mig med at forkortte denne brøk? :

(x^2-xy)
---------
(xy-y^2)

------ skal forståes som / (divider) .


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. januar 2008 af dnadan (Slettet)

overvej hvad der kan sættes udenfor parentes i nævner og i tæller.

Brugbart svar (1)

Svar #2
19. januar 2008 af ibibib (Slettet)






Svar #3
19. januar 2008 af LulliexD (Slettet)

ibibib -

x*(x-y)
y*(x-y)

Hvordan får du dette? og yderligere x/y ?

x*x = x^2
x*-y = -xy
__________

y*x = yx
y*-y=-y2

hvordan får du x/y til slut ..

Svar #4
19. januar 2008 af LulliexD (Slettet)

Ahh ..er det ikke fordi at tælleren (x-y) går du med nævneren (x-y) = x/y ? :D

Brugbart svar (0)

Svar #5
19. januar 2008 af ibibib (Slettet)

Du skal sterte som beskrevet i #1.
Dvs. i tælleren sætter du x udenfor en parentes (x indgår i begge led i tælleren).
I nævneren sætter du y udenfor en parentes (y indgår i begge led i nævneren).
Nu er (x-y) en faktor i både tæller og nævner. Derfor kan du forkorte med (x-y). Tilbage er resultatet x/y.

Svar #6
19. januar 2008 af LulliexD (Slettet)

Kan i hjælpe med denne her opgave osse'? (:

3...........6b
---- - ----------
a-b.......a^2-b^2

.... skal forståes som mellemrum.

opgaven ser ellers sådan ud hvis det kan hjælpe lidt;

(3)/(a-b) - (6b)/(a^2-b^2) .

3 og 6b er tæller
a-b og a^2-b^2 er nævner.

Brugbart svar (0)

Svar #7
19. januar 2008 af ibibib (Slettet)







Nu mangler du bare at forkorte.

Svar #8
20. januar 2008 af LulliexD (Slettet)

Ibibib ?
- Kan det passe at facit skal være :
3/a+b ?

...3...
--------
.(a+b)..

Fordi at (a-b) i tælleren går ud med (a-b) i nævneren? :)

Brugbart svar (0)

Svar #9
20. januar 2008 af ibibib (Slettet)

ja

Svar #10
20. januar 2008 af LulliexD (Slettet)

#7 .
Der er noget som jeg bare ikke kan forstå :/?

der da du forkorter i linie 2 :
3(a+b)/(a-b)(a+b) ..

Hvordan får du (a+b) i tælleren, og (a+b) i nævneren? ..

Brugbart svar (0)

Svar #11
20. januar 2008 af ibibib (Slettet)

Jeg forkorter ikke, jeg forlænger med a+b for at få en fællesnævner. Ellers kan du ikke lægge de to brøker sammen.

Svar #12
20. januar 2008 af LulliexD (Slettet)

aha, var jeg ikke i lige helt klar over :)
- mange tak, nu skal jeg bare øve, øve og øve så kan jeg også det :)

Skriv et svar til: Forkorte en brøk?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.