Dansk

Kommaer og sproget.

21. januar 2008 af soffie89 (Slettet)
Nogen der vil kigge den her igennem for komma + hvis sproget ikke er formelt nok. Skriv gerne der hvor I rette evt med parantes det gør det hele mere overskueligt.

Hvorfor er vi folk så fyldte med fordomme? Hvorfor er det først når vi kender personen, at vi kan se væk fra udseendet og påklædningen? Vi kommer aldrig uden om dem, vi vil alle steder møde fordommene og enten blive valgt fra eller vælge en anden fra på grund af udseendet.
Teksten er fra tekstsamlingen „Requiem“ fra 1985, der består af 537 kapitler. Hvert kapitel er én lang sætning og uden sammenhæng med de andre kapitler. Peer Hultberg er en dansk forfatter, der levede fra d. 8. november 1935, og døde d. 20 december 2007 i Hamburg. Han debuterede som forfatter i 1966 med romanen ”Mytologisk landskab med Daphnes forvandling.” Men med tekstsamlingen ”Requiem” fik Peer Hultberg for alvor sit litterære gennembrud.
Teksten handler om en lille husmus. Selve historien i teksten finder ikke sted, men er skrevet som noget, der kunne ske. Husmusen bliver, på grund af sit udseende, valgt til at medvirke i et quizshow, hvor hun gennem hele fortællingen kan svare på flere spørgsmål end forventet.
Der er i denne tekst tale om 3. persons fortælling, da det er en udenforstående forfatter. Fortælleren er alvidende, da han har overblikket, og ved hvad der skal ske. Samtidig er det også en iscenesættende fortæller, da han peger på, at fortællingen er fiktion. Fortælleren er subjektiv, da han kommer med bemærkninger gennem teksten:
”(og der var mange der ikke engang vidste hvor Mekong-deltaet lå) ”
Forløbet er kronologisk opbygget. Fortællingen starter i ”in-medias-res”, dette er latin, og betyder ”midt i tingene”. Vi starter altså direkte i handlingen uden nogen form for indledning.
Noget meget bemærkelsesværdigt ved denne tekst er, at der kun er sat et eneste punktum, som er i slutningen af teksten. Dette er egentlig lidt underligt, da det vigtigste tegn i det danske sprog er punktum. Det er en slags grænsepæl, der viser hvilke ord, der hører til samme sætning. Egentlig vil man mene, at det vil skabe meget forvirring, at der ikke er et punktum, men det er ikke tilfældet i denne tekst.
Historien skildrer en lille almindelig husmus. ”De andre” tror straks, da de ser hende, at hun er dum:
”se der går der en rigtig lille husmus, hun ser ikke ud til at vide ret meget”
Men det viser sig så, at hun ved ret meget, da hun til sidst vinder i quizudsendelsen.
Peer Heltberg vil frem med, at mennesker er overfladiske, og lige meget hvad folk siger, så er det udseendet, vi dømmer efter. Vi ser alle efter, om en person ser fx sød eller rar ud, men bestemt også hvilet tøj, personen går i. Det er først når man lærer personen at kende, at udseendet er lige meget. Husmusen er en lille kedelig mus. Man forbinder som regel en husmus med en lille grå og trist skikkelse. Det er tydeligt i denne tekst, at folk ikke forventer noget af hende, fordi de synes, hun ser kedelig ud. Faktisk tror de ikke, at hun kan noget som helst (se citat nr. 2). Altså er de jo alle sammen utrolig overfladiske, eftersom de kun vurderer udfra udseendet. Husmusen svarer rigtigt på alle spørgsmålene i et quizprogram, og straks får folk øjnene op for hende. De finder ud af, at hun ikke var så kedelig alligevel – at hun faktisk er meget klog, og derved stiger hun i deres agtelse. Udseende er altså meget bestemmende for, hvordan vi i første omgang opfatter folk.
Teksten kunne eventuelt være en drøm, husmusen har. Hun ved, hvordan folk kigger på hende, og hvad folk tænker om hende. Det kunne meget vel være, at hun ønsker at bryde ud af dette mønster, og vise folk, at hun ikke er en kedelig husmus, hun vil vise dem, at hun faktisk er meget klog. Og derfor drømmer hun sig væk til denne fortælling. Derfor kunne det godt være hendes tanker, vi læser hele teksten igennem.
Folk dømmer personen ud efter deres image. Vi kommer meget hurtigt til at lade vores fordomme dømme andre mennesker. Blandt andet er der mange, der har fordomme om homoseksuelle, mange vil tage afstand fra dem, på grund de er tiltrukket af sit eget køn. Vi dømmer dem derfra ud fra dette valg, og de betegnes ofte som ulækre. Vi glemmer helt at se dem, som selvstændige individer med følelser og personlighed. Det samme sker for den lille husmus. Hun er kedelig og trist, og folk regner hende ikke for noget. Folk har allerede dømt hende efter udseende og efter hendes sociale status. De har sat hende i en bås, og regner med, at når man ser ud som hende, er man på en bestemt måde. Dette er en stor skam, da man udelukker noget eventuelt godt for en selv. Det kan være, at man udelukker sit livs chance for at møde en enestående person på grund af de fordømte fordomme. Dette kommer Peer Hultberg også ind på. De folk der har set den lille husmus i quizprogrammet, fik set bedste oplevelse:
”ja det var det bedste program de nogen sinde havde haft..”
Her gav folkene hende en chance, selvom de ikke havde forventet noget af hende. Det kunne se ud som om, at Peer Hultberg vil, at vi skal give folk en chance, selvom vi måske har dømt dem på forhånd, for vi ved ikke, hvad det kan føre til.
Vores idoler præger meget vores udseende. Hvis vi for et eksempel tager Danmarks kronprinsesse Mary. Mange kvinder er inspireret af hendes stil, og kopierer den. Men mon ikke de gør det på grund af hendes status og udseende? Der var næppe en eneste, der ville blive inspireret af hende, hvis ikke det var på grund af hun er den person, som hun er. Mange tror sikkert, at hvis de klæder sig som hende, vil de blive lykkelige og måske opnå højere status. Der var nok ingen, der ville lade sig inspirere af den lille husmus med lav social status. Hun bliver ikke betegnet som en klog person og nok heller ikke som lykkelig.
Når vi ikke kender en person, og aldrig har snakket med ham/hende, dømmer vi straks efter udseendet og påklædningen. Vi mennesker er tit for hurtige til at dømme andre, når de ikke lige går ind under vores forestilling af ”normal”. Vi dømmer folk inden, vi overhovedet giver dem muligheden for at vise os, hvem de i virkeligheden er.












Brugbart svar (0)

Svar #1
21. januar 2008 af .:Tarzan:. (Slettet)

Hvorfor opretter du to tråde om det - sig mig engang har jeg ikke rettet den i går.??????????????????????????????????????????????????????????????


Svar #2
21. januar 2008 af soffie89 (Slettet)

Jo men du havde ikke rettet den et eneste sted. Og kunne ikke finde den anden tråd.

Svar #3
21. januar 2008 af soffie89 (Slettet)

og vil du gerne føre en ordentlig tone tak. det er nok med ét ?

Brugbart svar (0)

Svar #4
21. januar 2008 af Mussy06 (Slettet)

#1 Og hvorfor skal du absolut brokke dig, når du siger, du gør det, hvorimod det i sidste ende viser sig, at du ikke engang retter dem? Mit svar er ganske enkelt baseret på #2 besvarelse.


Da jeg er 9.klasser, tror jeg ikke, jeg kan være behjælpelig i dette tilfælde, desværre.

Svar #5
21. januar 2008 af soffie89 (Slettet)

At jeg skal sidde og nærlæse en tekst fuldstændig fordi du har sat et komma et eller andet sted er ikke fair. Du kan i det mindste vise hvor fejlen er rettet. Det er som at finde en nål i en høstak,

Svar #6
21. januar 2008 af soffie89 (Slettet)

Men er der nogen der vil kigge den igennem? :)

Brugbart svar (0)

Svar #7
21. januar 2008 af TanteOda (Slettet)

Her er en rettelse:

Det er IKKE et valg at være homoseksuel, ligesom det heller ikke er et valg at være heteroseksuel. Med mindre du naturligvis mener, at du har valgt at være heteroseksuel? Har du det?

Jeg kan ikke se, at udseende har noget med homoseksualitet at gøre. Man kan altså ikke se på et menneske om folk er hetero, homo eller bi. På de fleste kan man se at der er tale om transvestit, men her kan du igen ikke se om der er tale om en homo eller hetero, omend de fleste transer er heteroseksuelle.

Så længe du kalder homoseksualitet for et valg, har du selv fordomme overfor homoseksuelle.

TanteOda

Svar #8
21. januar 2008 af soffie89 (Slettet)

Nej for det er ikke det jeg mener. Jeg mener, at hvis folk ved, at man er homoseksuel dømmer man personen allerede inden man kender den. Jeg kender flere der er homoseksuelle og er gode venner med dem synes ikke du kan være bekendt at komme med den udmelding.

Brugbart svar (0)

Svar #9
21. januar 2008 af Sherwood (Slettet)

#5 Nu må du simpelthen stoppe. Hvis Tarzan vælger at bruge tid på det, burde du være glad for det. Det er frivilligt arbejde!
Hvis du var i tvivl om, hvor hun havde rettet, kunne du jo have spurgt i stedet for at rakke ned!

Svar #10
21. januar 2008 af soffie89 (Slettet)

Jeg ville egentlig bare gerne have haft lidt hjælp til den. Har en meget svær tid med meget sorg for tiden og har svært ved at overskue hverdagen. Det er åbenbart farligt at ligge noget herind.

Undskylder!!

Brugbart svar (0)

Svar #11
21. januar 2008 af TanteOda (Slettet)

"...mange vil tage afstand fra dem, på grund de er tiltrukket af sit eget køn. Vi dømmer dem derfra ud fra dette valg,..."

Det er jo ikke mig, der skriver "dette valg", vel? Det er derfor jeg må reagere, hvilket jeg så gør. Hvis det ikke er det, du mener, så er det måske genstand for en omformuleringen, idet det kan misforståes. Er det dumt af mig, at gøre dig opmærksom på, at det virker som, at du skriver at homoseksualitet er et valg? Det synes jeg altså ikke. Skulle jeg bare have lukket mine øjne, og glede videre til det næste indlæg? Det synes jeg ikke.

TanteOda

Brugbart svar (0)

Svar #12
21. januar 2008 af Billal001 (Slettet)

#9 - Meget enig :'(

Skriv et svar til: Kommaer og sproget.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.