Kemi
ligevægt og 3.gradsligning
29. januar 2008 af
hahalol (Slettet)
Betragt ligevægten, 2SO2(g) + O2(g)(ligevægtspil) 2SO3(g), som har indstillet sig i en beholder.
Ved en given temperatur, er der følgende stofmængder tilstede i en ligevægtsblanding:
n(SO2) = 0,88 mol, n(O2) = 1,2 mol og n(SO3) = 0,55 mol, V(beholder) = 1 L
Ligevægten bringes udad balance, ved at der tilføres 0,22 mol SO2(g) til beholderen.
• Beregn de tre reaktionsdeltageres stofmængde, når ligevægten har indstillet sig igen.
(NB. Du skal i denne opgave løse en 3. grads ligning)
- nogle ideér/hints til hvordan jeg kan komme igang med opgaven ?
Ved en given temperatur, er der følgende stofmængder tilstede i en ligevægtsblanding:
n(SO2) = 0,88 mol, n(O2) = 1,2 mol og n(SO3) = 0,55 mol, V(beholder) = 1 L
Ligevægten bringes udad balance, ved at der tilføres 0,22 mol SO2(g) til beholderen.
• Beregn de tre reaktionsdeltageres stofmængde, når ligevægten har indstillet sig igen.
(NB. Du skal i denne opgave løse en 3. grads ligning)
- nogle ideér/hints til hvordan jeg kan komme igang med opgaven ?
Svar #1
29. januar 2008 af Kemiersjov (Slettet)
Start med at beregne ligevægtskonstanten K ved:
K=[SO3]^2/([SO2]^2*[O2])
du kender alle koncentrationer.
Efter tilsætning af SO2 øges [SO2] med 0,22 mol/l. Noget af den tilsatte SO2 vil reagere med O2 og sanne SO3. Den del af SO2'en der reagerer kalder vi X.
Ved ny ligevægt er [SO2]=0,88-0,22-X
KOncentrationen af [O2] findes på tilsvarende måde, dog sænkes koncentrationen af O2 kun med ½X.
Koncentrationen er [SO3] er efter ligevægt 0,55+x
Indsæt nu de nye koncentrationer i udtrykket for ligevægtskonstanten og find X.
K=[SO3]^2/([SO2]^2*[O2])
du kender alle koncentrationer.
Efter tilsætning af SO2 øges [SO2] med 0,22 mol/l. Noget af den tilsatte SO2 vil reagere med O2 og sanne SO3. Den del af SO2'en der reagerer kalder vi X.
Ved ny ligevægt er [SO2]=0,88-0,22-X
KOncentrationen af [O2] findes på tilsvarende måde, dog sænkes koncentrationen af O2 kun med ½X.
Koncentrationen er [SO3] er efter ligevægt 0,55+x
Indsæt nu de nye koncentrationer i udtrykket for ligevægtskonstanten og find X.
Skriv et svar til: ligevægt og 3.gradsligning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
