Matematik

værdimængde

30. januar 2008 af Lunte83 (Slettet)
Hvordan bestemmer jeg værdimængden for denne ligning:

f(x)=3x^2-12x+5

er det ved at lave grafen først eller hvordan

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. januar 2008 af tal-pædagog (Slettet)

Grafen er en parabel, der vender grenene opad, da koefficienten til andengradsleddet er positiv, nemlig 3. Derfor antager f(x) kun værdier, der er større end y-koordinaten til parablens toppunkt - se toppunktsformlen.

Svar #2
30. januar 2008 af Lunte83 (Slettet)

Det forstår jeg ikke rigtig det du skriver. skal jeg så bruge toppuntsformlen til at lave vætdimængden?

Svar #3
30. januar 2008 af Lunte83 (Slettet)

ups der skal stå værdimængden hehe

Brugbart svar (0)

Svar #4
30. januar 2008 af Novocaine (Slettet)

#2:
Det #1 siger er, at værdimængden starter ved parablens toppunkt og fortsætter herefter (ud i det uendelige).

Vm(f) = [___ ; 8[

Beregn y-værdien for toppunktet og sæt det ind på den tomme plads.

Svar #5
30. januar 2008 af Lunte83 (Slettet)

Oki jeg prøver at se om jeg kan finde ud af det tak for hjælpen

Svar #6
30. januar 2008 af Lunte83 (Slettet)

hmm må gøre noget forkert kan slet ikke få noget til at passe sammen :-(

Brugbart svar (0)

Svar #7
30. januar 2008 af Novocaine (Slettet)

#6 - Så prøv at beskrive hvordan du gør, og jeg vil prøve at finde ud af hvor det går galt.

Svar #8
30. januar 2008 af Lunte83 (Slettet)

jeg bruger toppunktsformlen og får de to punkter men så kan jeg ikke rigtig finde ud af hvad de skal bruges til

Svar #9
30. januar 2008 af Lunte83 (Slettet)

jeg kan se jeg har skrevet formlen forkert....

den er f(x)=-3x^2-12x+5


Brugbart svar (0)

Svar #10
30. januar 2008 af Novocaine (Slettet)

#8
De to punkter? Forstår jeg ikke. Der er kun ét... Mener du de to koordinater (altså x og y)?
Y-koordinaten er det du skal sætte ind i den tomme plads i #4.

I øvrigt skal der selvfølgelig ikke stå 8 i #4, men uendelighedstegnet. Jeg kopierede ellers symbolet, men det blev åbenbart ikke understøttet. Lige meget.

Svar #11
30. januar 2008 af Lunte83 (Slettet)

når jeg bruger formlen får jeg de to tal der hedder -2,-7... altså ved at bruge toppunktsformlen, men så er jeg heller ikke rigtig med på hvad det er jeg lige skal gøre ved dem

Brugbart svar (0)

Svar #12
30. januar 2008 af tal-pædagog (Slettet)

Hvis forskriften hedder:

f(x)=-3x^2-12x+5

har toppunktet x-koordinat -2 og y-koordinat 17 (ikke -7). Da der nu står et negativt tal ganget på x^2 vender parablen nu grenene nedad, så derfor bliver y-koordinaterne aldrig større end toppunktets y-koordinat. Konklusionen er, at funktionens y-værdier alle højst er 17, så:

Vm(f) = ]-00,17]

Brugbart svar (0)

Svar #13
30. januar 2008 af Novocaine (Slettet)

#12
Ah ja, selvfølgelig. Jeg glemte den havde negativt fortegn, kom til at skrive værdimængden for en parabel med positivt fortegn. Argh... Koncentration. :S

Skriv et svar til: værdimængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.