Kemi

ligevægt

02. februar 2008 af hahalol (Slettet)
Betragt ligevægten, 2SO2(g) + O2(g)(ligevægtspil) 2SO3(g), som har indstillet sig i en beholder.
Ved en given temperatur, er der følgende stofmængder tilstede i en ligevægtsblanding:
n(SO2) = 0,88 mol, n(O2) = 1,2 mol og n(SO3) = 0,55 mol, V(beholder) = 1 L
Ligevægten bringes udad balance, ved at der tilføres 0,22 mol SO2(g) til beholderen.
• Beregn de tre reaktionsdeltageres stofmængde, når ligevægten har indstillet sig igen.

(NB. Du skal i denne opgave løse en 3. grads ligning)


- nogle ideér/hints til hvordan jeg kan komme igang med opgaven ?

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. februar 2008 af Kemiersjov (Slettet)

Den har lige været i forum. Se https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=464089

Svar #2
02. februar 2008 af hahalol (Slettet)

ja okay det ku jeg se.

men jeg forstod ikke rigtig det du havde skrevet

1. hvofor skulle det være sådan ? -> [SO2]=0,88-0,22-X

2. og når man indsætter de nye koncentrationer i ligevægtsligningen, hvordan skal X så findes ?

Brugbart svar (0)

Svar #3
02. februar 2008 af Kemiersjov (Slettet)

I teksten står, at der er 0,88 mol SO2 og volumen er 1 ltr. Derfor er koncentrationen 0,88 mol/l = 0,88 M.

Herefter tilsættes 0,22 mol SO2, hvorved koncentrationen er 0,88+0,22 mol/l (minustegnet er en skrivefejl).

Nu begynder en reaktion, hvor SO2 omdannes til SO3. Hvis der omdannes X mol SO2, bliver slutkoncentrationen af SO2 altså: 0,88+0,22-X mol/l.

Du finder X ved at løse den 3. gradsligning du efterlyser

Svar #4
02. februar 2008 af hahalol (Slettet)

nåeh okay nu forstår jeg det helt, tak !
Men hvordan løses så en 3.gradsligning ? det aner jeg ikk noget om?

Brugbart svar (0)

Svar #5
02. februar 2008 af Kemiersjov (Slettet)

Det har du lært i matmatik. Brug solver på din lommeregner eller p/q metoden til den første rod, hvorefter det resterende er en 2. gradsligning.

Svar #6
02. februar 2008 af hahalol (Slettet)

ok tak.

men er ligevægten , er koncentrationen så ik' ; [SO3]= (0,55)^2 + x ?

Brugbart svar (0)

Svar #7
02. februar 2008 af Kemiersjov (Slettet)

X skal med ind i parentesen.


Svar #8
02. februar 2008 af hahalol (Slettet)

okay , er det også tilsvarende med [SO2] = (0,88+0,22-x)^2

Svar #9
02. februar 2008 af hahalol (Slettet)

og kan det passe at x givet et negativt tal ?

Brugbart svar (0)

Svar #10
02. februar 2008 af Kemiersjov (Slettet)

Der skal være en pos. løsning

Svar #11
02. februar 2008 af hahalol (Slettet)

arg, forstår ikk så. kan ikk få det til at give det rigtige resultat til sidst.

0,3255*((0,88+0,22-x)^2*(1,2-1/2 x))-(0,55+x)^2=0

^ser det rigtig ud ?

Brugbart svar (0)

Svar #12
03. februar 2008 af Kemiersjov (Slettet)

Opskriv ligninen for K. Du skal også dividere med noget.

Skriv et svar til: ligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.