Matematik

Parabel

11. februar 2008 af Nyx84 (Slettet)

Figuren viser gavlen af en parabelformet hal.
(jeg kan ikke finde ud af at kopiere tegningen af parablen, men som sagt er det en parabel med "benene nedaf".
Højde af parablen: fra bund til toppunkt= 4,8 m
Længde mellem parablens to ben: 5 m

a) Indlæg på passende vis gavlen i et koordinatsystem, og angiv en forskrift for
parablen.
b) Bestem arealet af gavlen.

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. februar 2008 af cute_tiger (Slettet)

Jeg ville nok sætte parablen med det ene ben i 0,0 og det andet i 0,5, så hallen er tegnet over x-aksen...
Så har du to punkter parablen går igennem, og et trejde: (2,5;4,8) da højden er på halvdelen af hallen (går ud fra at hallen er symmetrisk?)
Så kan du bestemme forskriften
Med forskriften kan du intergrere... (hvis i altså har lært dette)

Svar #2
11. februar 2008 af Nyx84 (Slettet)

Tak for hjælpen indtil videre:-)..men hvordan skal jeg integrere?..kan jeg ik lige se..

Brugbart svar (0)

Svar #3
11. februar 2008 af mathon

y = a(x-0)(x-5)

y = a*x*(x-5) og gennem (2.5;4.8), hvor koordinaterne indsættes,
hvilket giver

4.8 = a*2.5*(2.5-5)

4.8 = -6,25a

a = 4.8/(-6,25) = -0,768, hvoraf

y = a*x*(x-5) med indsat a
giver

y = -0,768x^2 + 3,84x


arealet af gavl:

5
S(-0,768x^2 + 3,84x)dx = A
0

(-0,256*5^3+1,92*5^2-(-0,256*0^3+1,92*0^2)) = 16






Svar #4
11. februar 2008 af Nyx84 (Slettet)

Tusind tak:-)!!!

Brugbart svar (0)

Svar #5
23. januar 2009 af Hami-D (Slettet)

hvor kommer det der 3,84 fra?


Brugbart svar (1)

Svar #6
24. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Hvis jeg anbringer det ene ben i (0,0), som Maria foreslår, så får vi, y=ax2+bx+c giver c=0, så funktionen hedder y=ax2+bx, der med indsatte værdier P(2½,4,8) og Q(5,0) giver to ligninger med to ubejendte nmlig a og b 4,8=a*2,52+b*2,5 og 0=5*a+5*b, der løst giver værdierne a=1,28 og b=-1,28, så funktionen får udtrykket y=1,28x2-1,28x. Arealet af gavlen er så ∫(1,28*x2-1,28x)dx fra x=0 til x=5, der giver 37 1/3 enheder


Brugbart svar (1)

Svar #7
24. januar 2009 af Hami-D (Slettet)

Tak men du har lavet en lille fejl :) der skal stå 0=5^2*a + 5*b


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

ja ok, den overså jeg.


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. januar 2009 af Hami-D (Slettet)

Hehe :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Ja i farten kan man nemt skrive forkert, især når man har travlt.


Brugbart svar (0)

Svar #11
24. januar 2009 af Hami-D (Slettet)

Yeah that's right.


Brugbart svar (0)

Svar #12
19. april 2009 af stinenymand (Slettet)

kan ikke se hvor de 1,28 kommer fra i svar 6.
Det er to ligninger med to ubekendte.


Brugbart svar (1)

Svar #13
17. november 2009 af Gratian (Slettet)

Toppunktet er (0, 4,8) , og grenene krydser ved (-2,5, 0) og ved (2.5, 0)



Brugbart svar (0)

Svar #14
21. december 2009 af oreos (Slettet)

Forstår stadig ikke hvor de 3,84 kommer fra når man indsætter a ?


Brugbart svar (0)

Svar #15
22. december 2009 af mathon

#14

   y = a·x·(x-5) = a(x²-5x)

   y = -0,768·(x²-5x) = -0,768·x² - (-0,768)·5x = -0,768·x² + 0,768·5x = -0,768·x² + 3,84x


Brugbart svar (0)

Svar #16
23. september 2012 af djdann (Slettet)

#6
 

Hvis jeg anbringer det ene ben i (0,0), som Maria foreslår, så får vi, y=ax2+bx+c giver c=0, så funktionen hedder y=ax2+bx, der med indsatte værdier P(2½,4,8) og Q(5,0) giver to ligninger med to ubejendte nmlig a og b 4,8=a*2,52+b*2,5 og 0=5*a+5*b, der løst giver værdierne a=1,28 og b=-1,28, så funktionen får udtrykket y=1,28x2-1,28x. Arealet af gavlen er så ∫(1,28*x2-1,28x)dx fra x=0 til x=5, der giver 37 1/3 enheder

 

Jeg kan ikke se hvordan du får a=1,28 0g b=.1,28?? Og de to ligninger med to ubekendte?? ;D Markeret med fed ;)


Brugbart svar (0)

Svar #17
23. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Efter det foreslåede skal parabelen have rødder i x = 0 og x = 5 og den skal have toppunkt i (2,5 ; 4,8) , så der skal gælde

f(x) = a·x·(x-5) ,

hvor a bestemmes af

4,8 = a·2,5·(2,5-5) = -a·2,52 , dvs

a = -4,8·0,16 = -0,768

Ligningerne i #6 er ikke korrekte, da de jo skal være

4,8 = a·2,52 + b·2,5 , og

0 = a·52 + b·5


Brugbart svar (0)

Svar #18
23. september 2012 af djdann (Slettet)

Okai så dvs. jeg skal sætte de to ligninger lig med hinanden nu??


Brugbart svar (0)

Svar #19
23. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#18

Nej, man skal løse systemet af de to ligninger med de to ubekendte a og b . Men det er jo gjort lige ovenfor i #17.


Skriv et svar til: Parabel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.