Matematik

Haster Haster!!!!!!!!

17. februar 2008 af Tina17 (Slettet)
er der nogen der gider hjælpe mig grundigt med denne opgave ?
mange tak :)

en metaltråd med længden 80cm klippes over i to dele. den ene del bøjes således, at der dannes en ligesidet trekant, og den anden bøjes således, at der dannes et kvadrat. hvordan skal tråden deles, for at summen af trekantens og rektanglets areal bliver størst muligt?

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. februar 2008 af ibibib (Slettet)

Kald det ene stykke for x. Det andet er så 80-x. Nu skal du bare regne.

Svar #2
17. februar 2008 af Tina17 (Slettet)

det har ikke hjulpet mig så meget :S:S

Brugbart svar (0)

Svar #3
17. februar 2008 af ibibib (Slettet)

Hvis et kvadrat har en omkreds på 80-x.
Hvad er sidelængden?
Hvad er arealet?

Brugbart svar (0)

Svar #4
17. februar 2008 af Duffy

x = 49,12377429

,hvis kvadratet har en omkreds på 80-x og sidelængden på den ligesidede trekant er x.

Brugbart svar (0)

Svar #5
17. februar 2008 af ibibib (Slettet)

#0 Skal arealet ikke være mindst muligt?

#4 45,202838

Brugbart svar (0)

Svar #6
17. februar 2008 af Duffy

Hvordan kommer du frem til dit facit Hr. Lektigourou?

Brugbart svar (0)

Svar #7
18. februar 2008 af Isomorphician

#4
sidelængden i trekanten må vel være x/3?

Brugbart svar (0)

Svar #8
18. februar 2008 af mathon

arealet af den ligesidede trekant: (sqrt(3)/4)*(x/3)^2 = ((sqrt(3)/36)*x^2

arealet af kvadratet: [(80-x)/4]^2 = (80-x)^2/16

A(x) = ((sqrt(3)/36)*x^2 + (80-x)^2/16

A'(x) = ((sqrt(3)/18)x - (80-x)/8


ekstremum for A(x):
A'(xo) = ((sqrt(3)/18)xo - (80-xo)/8 = 0

(sqrt(3)/18)xo = (80-xo)/8

((sqrt(3)/18)+1)xo = 10

xo = 10/((sqrt(3)/18)+1) = 45,20284

for x<45,20284 er A'(x)<0, hvorfor A(x) er monotont aftagende
for x=45,20284 er A'(x)=0, hvorfor A(x) har vandret tangent
for x>45,20284 er A'(x)>0, hvorfor A(x) er monotont voksende

A(x) har således minimum for x=45,20284

hvorfor spørgsmålet i #5:
"#0 Skal arealet ikke være mindst muligt?" er YDERST relevant!!!



Brugbart svar (0)

Svar #9
18. februar 2008 af Duffy

Svaret spm i #0:

"...for at summen af trekantens og rektanglets areal bliver STØRST muligt?"

er

x=0

når kvadratet har en omkreds på 80-x og sidelængden på den ligesidede trekant er x. (xE[0;80])

Dette x vil nemlig maksimere kvadratet til et areal på 400 (=20·20).


Trekantens areal går så hen og bliver nul.



Se venligst bort fra indlæg #4. (Der må være sket en tastefejl). :P

Brugbart svar (0)

Svar #10
19. februar 2008 af mathon

tastfejl:
(sqrt(3)/18)xo = (80-xo)/8

((sqrt(3)/18)+1)xo = 10

xo = 10/((sqrt(3)/18)+1) = 45,20284

-->

(sqrt(3)/18)xo = (80-xo)/8

((sqrt(3)/18)+(1/8))xo = 10

xo = 10/((sqrt(3)/18)+(1/8)) = 45,20284

Skriv et svar til: Haster Haster!!!!!!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.