Matematik

Damplokomotiv

24. august 2004 af MaTay (Slettet)
først vil jeg sige tak til brugeren "frodo" for hans hjælp da jeg oprettede et indlæg den 4. august...

her er opgaven jeg vil have hjælp med:

Mens det viste damplokomotiv (ikke relevant) kører, beskrives højden h over skinnerne af den vandretliggende trækstang, kobbelstangen, ved:

h(t)= 0,948 + 0,328 * sin(32t)

hvor h er målt i meter og t måles i sekunder.

Jeg skal så:

a) Bestemme den minimale og maksimale højde af kobbelstangen.

b) Bestemme et tidspunkt hvor kobbelstangen er i top og en tidspunkt hvor den er i bund.

c) Bestemme hvor hurtigt toget kører.

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. august 2004 af Lurch (Slettet)

Hvor løber du ind i problemer?

Brugbart svar (0)

Svar #2
24. august 2004 af P3X-018 (Slettet)

Amplituden a (i din sitiuation 0,328) Udtrykket netop kurvens højde fra nul punktet til maksimum og minimum. Men du skal også lægge 0,948 til som angiver at svingningen er forskudt i y-aksen med netop den værdi. Så ved du nok hvordan du finder højden.

Når du finder højden (f(t)) sætter den værdi ligemed funktions og løser den med hensyn til t, så finder tidspunktet, og maksimum, det samme gør du for minimum hvor du bar trækker a-værdien fra her.

Hvis jeg husker rigtig så angiver koefficiention der står foran t vinkelhastigheden i rad/sekund. Så kan du nok finde farten.

Brugbart svar (0)

Svar #3
24. august 2004 af Samuel (Slettet)

a) Du skal finde minimum og maksimum for din funktion.

1. Find h'(t).

2. Løs ligningen h'(t)=0. Herved finder du alle de værdier for t, hvor hældningen er nul. (Prøv evt. taste funktionen ind på din grafregner - så kan du nemlig opnå en god forståelse af opgaven).

3. Tegn en fortegnslinie, hvor du noter, hvor grafen skifter fra positiv til negativ. Dette gør du sådan her:

Lad os sige, at h'(t)=0 har løsningerne 2 og 5.
Du tegner da en fortegnslinie for h'(t) hvor 2 og 5 står ud for x - under dette skriver du h'(t) og skriver 0 under 2 og 5.
Du laver så en klamme til højre for fortegnslinien, hvor du viser udregningerne af funktionsværdier, der er mindre end 2, mellem 2 og 5 og højere end 5. Vi siger, at h(1)=8 (+) og h(4)=-3 (-) samt h(6)=7.

Til venstre for 2 (ud for h'(t)) skriver du +, mellem 2 og 5 skriver du - (minus) og efter 5 skriver du +.

Herved har du argumenteret for, at funktionen har maksimum i 2 (+/-)og minimum i 5 (-/+).
Nu skal du så blot finde funktionsværdierne for h(2) og h(5) for at bestemme højden af kobbelstangen.

b) Dette vil så være 2 og 5 (jf. ad. a).

c) Ehmmm.. Men du skriver jo, at højden over skinnerne er en funktion af tiden?

Brugbart svar (0)

Svar #4
24. august 2004 af Samuel (Slettet)

#2: Det er også korrekt - hvorfor tænkte jeg ikke på det?

#0: Jeg syntes alligevel, du skal kigge mit bidrag igennem, idet det hjælper dig til en mere generel forståelse af problemstillingerne ved sådanne opgaver.

Brugbart svar (0)

Svar #5
24. august 2004 af P3X-018 (Slettet)

Tjaa... du kan også gør som Samuel forslå at differentiere det og derefter sætte h'(t) = 0. Det er nok også bedre :)

Brugbart svar (0)

Svar #6
24. august 2004 af frodo (Slettet)

hey, you're welcome...
Nu får jeg helt lyst til at hjælpe igen, træls at de andre besvarelser er aldeles fyldestgørende!!!!

Svar #7
25. august 2004 af MaTay (Slettet)

Takker allesammen!! :)

Skriv et svar til: Damplokomotiv

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.