Matematik
Cosinusrelationer
29. februar 2008 af
bimbumbam (Slettet)
Hej.
Er der nogen, der gider at forklare mig beviset for cosinusrelationer? Jeg har kigget i mig egen bog, men jeg fatter hak af det.
Er der nogen, der gider at forklare mig beviset for cosinusrelationer? Jeg har kigget i mig egen bog, men jeg fatter hak af det.
Svar #1
29. februar 2008 af mathon
cos-relationen:
trekant ABC lægges ind i koordinatsystemet
med
1) A i (0,0)
2) B(b1,b2) liggende på x-aksen med b1>0
3) C(c1,c2) liggende i 1. kvadrant med c1<b1
4) fodpunktet for højden fra C på c kaldes D
dermed er vinkel B spids
ved figurbetragtning ses:
c1 = b*cos(A) og c2 = b*sin(A) = h
|DB| = c-b*cos(A)
ved anvendelse af den pythagoræiske læresætning på trekant BCD
fås:
a^2 = h^2 + |DB|^2
*) a^2 = (b*sin(A))^2 + (c-b*cos(A))^2
a^2=b^2*(sin(A))^2 + c^2 + b^2*(cos(A))^2 - 2bc*cos(A)
a^2 = b^2((cos(A))^2 + (sin(A))^2) + c^2 - 2bc*cos(A)
a^2 = b^2 + c^2 - 2bc*cos(A)
beviset når vinkel B er stump - så højden "falder" uden for trekanten:
ÆNDRINGEN i koordinatsystemet bliver:
3) C(c1,c2) liggende i 1. kvadrant med c1>b1
og
c1 = b*cos(A) og c2 = b*sin(A) = h
|BD| = b*cos(A)-c
ved anvendelse af den pythagoræiske læresætning på trekant BCD
fås:
a^2 = h^2 + |BD|^2
**) a^2 = (b*sin(A))^2 + (b*cos(A)-c)^2
a^2=b^2*(sin(A))^2 + b^2*(cos(A))^2 + c^2 - 2bc*cos(A)
a^2 = b^2((cos(A))^2 + (sin(A))^2) + c^2 - 2bc*cos(A)
a^2 = b^2 + c^2 - 2bc*cos(A)
eneste forskel på *) og **) er
i
*) c-b*cos(A)
og
**) b*cos(A)-c
men
da
(c-b*cos(A))^2 = (b*cos(A)-c)^2...(udtrykket er symmetrisk)
bliver slut-formlen, a^2 = b^2 + c^2 - 2bc*cos(A), den samme.
Bogstaverne kan rokeres, hvorved de to analoge
b^2 = a^2 + c^2 - 2ac*cos(B)
og
c^2 = a^2 + b^2 - 2ab*cos(C)
fremkommer
trekant ABC lægges ind i koordinatsystemet
med
1) A i (0,0)
2) B(b1,b2) liggende på x-aksen med b1>0
3) C(c1,c2) liggende i 1. kvadrant med c1<b1
4) fodpunktet for højden fra C på c kaldes D
dermed er vinkel B spids
ved figurbetragtning ses:
c1 = b*cos(A) og c2 = b*sin(A) = h
|DB| = c-b*cos(A)
ved anvendelse af den pythagoræiske læresætning på trekant BCD
fås:
a^2 = h^2 + |DB|^2
*) a^2 = (b*sin(A))^2 + (c-b*cos(A))^2
a^2=b^2*(sin(A))^2 + c^2 + b^2*(cos(A))^2 - 2bc*cos(A)
a^2 = b^2((cos(A))^2 + (sin(A))^2) + c^2 - 2bc*cos(A)
a^2 = b^2 + c^2 - 2bc*cos(A)
beviset når vinkel B er stump - så højden "falder" uden for trekanten:
ÆNDRINGEN i koordinatsystemet bliver:
3) C(c1,c2) liggende i 1. kvadrant med c1>b1
og
c1 = b*cos(A) og c2 = b*sin(A) = h
|BD| = b*cos(A)-c
ved anvendelse af den pythagoræiske læresætning på trekant BCD
fås:
a^2 = h^2 + |BD|^2
**) a^2 = (b*sin(A))^2 + (b*cos(A)-c)^2
a^2=b^2*(sin(A))^2 + b^2*(cos(A))^2 + c^2 - 2bc*cos(A)
a^2 = b^2((cos(A))^2 + (sin(A))^2) + c^2 - 2bc*cos(A)
a^2 = b^2 + c^2 - 2bc*cos(A)
eneste forskel på *) og **) er
i
*) c-b*cos(A)
og
**) b*cos(A)-c
men
da
(c-b*cos(A))^2 = (b*cos(A)-c)^2...(udtrykket er symmetrisk)
bliver slut-formlen, a^2 = b^2 + c^2 - 2bc*cos(A), den samme.
Bogstaverne kan rokeres, hvorved de to analoge
b^2 = a^2 + c^2 - 2ac*cos(B)
og
c^2 = a^2 + b^2 - 2ab*cos(C)
fremkommer
Skriv et svar til: Cosinusrelationer
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
