Matematik

Opstille en ligning , SE MIG ??

05. marts 2008 af delidolu (Slettet)
Help mee

om en ny dug, der er 2.0 m lang og 1.1 m bred, oplyses, at dugens areal ved første vask vil krympe 5,0%, og at længden og bredden reduceres med x%.


opgaven er at opstille en lingning, som x skal opfylde?

Jeg aner ikke hvad jeg skal gøre ???

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. marts 2008 af -Zeta- (Slettet)

L * B * (100% - 5%) = L * (100%-x%) * B(100%-x%)

Reducer og divider L*B væk på begge sider.

Svar #2
05. marts 2008 af delidolu (Slettet)

der hvor du har skrevet B og L , skal jeg putte mine tal ind der også regne videre, har gjort det her nemlig;

L * B * (100% - 5%) = L * (100%-x%) * B(100%-x%)

2 * 1.1 * (100% - 5%)= 2 * (100% - x%) * 1.1(100% - x%)

Skal jeg så bare gange ind ?

:S

Brugbart svar (0)

Svar #3
05. marts 2008 af mathon

før vask er arealet (2,0 m)*(1,1 m)
efter vask er arealet 0,95*(2,0 m)*(1,1 m)

efter vask er længden (1-x/100)(2,0 m)
efter vask er bredden (1-x/100)(1.1 m)
efter vask er arealet (1-x/100)(2,0 m)*(1-x/100)(1.1 m) =
(1-x/100)^2*(2,0 m)*(1,1 m)

hvorfor der gælder:
(1-x/100)^2*(2,0 m)*(1,1 m) = 0,95*(2,0 m)*(1,1 m), hvoraf

(1-x/100)^2 = 0,95

(1-x/100) = 0,95^0,5

x/100 = 1-0,95^0,5

x = (1-0,95^0,5)*100

Svar #4
05. marts 2008 af delidolu (Slettet)

#3

Er det svaret , for ar kigget og kigget på den , ved ikke hva jeg skal gøre plus , hvor får di 1 tallet fra ?

Brugbart svar (0)

Svar #5
06. marts 2008 af mathon

x = (1-0,95^0,5)*100% = 2,53206%

kontrolberegning:
krympet længde = (2 m)*(1-0,0253206) = 1,94936 m
krympet bredde= (1,1 m)*(1-0,0253206) = 1,07215 m

areal efter krympning: (1,94936 m)(1,07215 m) = 2,09 m^2

krympning (2,2-2,09)m^2 = 0,11 m^2

krympning i pct.: (0,11 m^2)/(2,2 m^2)*100% = 5%
...................................................................................................
100% - x% = 1-x/100.........derfor "1"-tallet

Skriv et svar til: Opstille en ligning , SE MIG ??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.