Matematik

eksponentiel regning

25. marts 2008 af caroline07 (Slettet)
graferne for sammenhængene mellem y1 og y2 går begge gennem punkterne (-2,5)og (6,21) bestem en forskrift for y1 når der oplyses at y1 er linær

- og en forskrift for y2 når y2 er eksponentiel ??

begge opgaver forstår jeg ikke??

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. marts 2008 af Sherwood (Slettet)




Brugbart svar (0)

Svar #2
25. marts 2008 af Isomorphician

lineær forskrift:
y = ax + b
hvor a = (y2-y1)/(x2-x1)

Svar #3
25. marts 2008 af caroline07 (Slettet)

mange tak for hjæpen. men skal så beregne for begge sammenhænge y værdien svarende til x=25?


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. marts 2008 af Isomorphician

Indsæt 25 på x's plads i de forskrifter du har fundet.

Svar #5
25. marts 2008 af caroline07 (Slettet)

så dvs.den første hedder:
f(25)= b*a i x'de? hehe

Brugbart svar (0)

Svar #6
25. marts 2008 af Isomorphician

Find først en forskrift for den eksponentielle og den lineære funktion.

Svar #7
25. marts 2008 af caroline07 (Slettet)

de er jo fundet
hvis du kigger i besked nr. 2?

Brugbart svar (0)

Svar #8
25. marts 2008 af Isomorphician

Det er de generelle forskrifter du har fået oplyst.
Du skal bruge de to punkter du får oplyst i opgaveformuleringen til at finde forskrifterne for funktionerne mellem de to punkter.

Svar #9
25. marts 2008 af caroline07 (Slettet)

hvad skal jeg så skrive i stedet? det forvirrende

Brugbart svar (0)

Svar #10
25. marts 2008 af Isomorphician

(-2,5) = (x1, y1)
(6,21) = (x2, y2)

Brug disse punkter til at finde a, som beskrevet i #1

Svar #11
25. marts 2008 af caroline07 (Slettet)

fint. har beregnet den eksponentielle.
der er det jo lie ud af landevejen.
mener stadig i yvivt om hvordan man bestemmer den forskrft or den linære?
hvordan sætter jeg tallene ind?


Brugbart svar (0)

Svar #12
25. marts 2008 af Isomorphician

lineær forskrift:
y = ax + b
hvor a = (y2-y1)/(x2-x1)

Når a er fundet indsætter du et af (x, y)-punkterne i
y = ax + b
og isolerer b

Svar #13
26. marts 2008 af caroline07 (Slettet)

Sherwood :
efter jeg har fundet de gennerelle formler for begge sammenhænge, hvordan indsætter jeg så disse punkter jeg allerede har, ind mine forskrifter, så jeg på den måde kan bestemme en forskrift for henholdsvis det linære og det eksponentielle voksende sammenhæng. !

Brugbart svar (0)

Svar #14
26. marts 2008 af mathon

den eksponentielle sammenhæng:
af #1
følger

f(x)= y = b*a^x

P1(-2,5) og P2(6,21)
x1 =-2
y1 = 5
x2 = 6
y2 = 21

a = (y2/y1)^(1/(x2-x1)) = (21/5)^(1/(6-(-2))) = (21/5)^(1/8) = 1,19648
hvorfor
f(x) = y = b*1,19648^x
og

b = y2/1,19648^x2 = 21/1,19648^6 = 7,15785

f(x) = y = 7,15785*1,19648^x


den lineære sammenhæng:
af #12
følger

y = ax + b
hvor a = (y2-y1)/(x2-x1)
og
P1(-2,5) og P2(6,21)
x1 =-2
y1 = 5
x2 = 6
y2 = 21

a = (21-5)/(6-(-2)) = 16/8 = 2,
hvoraf
y = 2x + b og

b = y2-2*x2 = 21-2*6 = 9


y = 2x + 9

Svar #15
26. marts 2008 af caroline07 (Slettet)

hvordan beregner jeg så udfra begge sammenhænge y-værdien, svarende til x=25?


Svar #16
26. marts 2008 af caroline07 (Slettet)

a = (y2/y1)^(1/(x2-x1)) = (21/5)^(1/(6-(-2))) = (21/5)^(1/8) = 1,19648
hvorfor
f(x) = y = b*1,19648^x
og

b = y2/1,19648^x2 = 21/1,19648^6 = 7,15785

f(x) = y = 7,15785*1,19648^x

det er ´meget svært at læse, hvordam formelen ser ud .


Brugbart svar (0)

Svar #17
26. marts 2008 af mathon

1)
f(x) = 7,15785*1,19648^x
og
f(25) = 7,15785*1,19648^25 = 634,481


2)
g(x) = 2x + 9
og
g(25) = 2*25 + 9 = 50+9 = 59

Svar #18
26. marts 2008 af caroline07 (Slettet)

hvorfor udregnes der i g i nr 2?

Brugbart svar (0)

Svar #19
26. marts 2008 af mathon

for ikke at blande dem sammen

Svar #20
26. marts 2008 af caroline07 (Slettet)

okay, så det er ikke helt forkert at sige g?
men nu du er igang med at hjælpe mig, gider du så ikke os lige at kigge på den opave som hedder regne forskrift målt i hektar.
har forsøgt forgæves med denne opgave.!

Skriv et svar til: eksponentiel regning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.