Matematik

hjælp

02. september 2004 af Pliva (Slettet)
2)
Bestem en ligning for parablen.
Toppunktet har koordinatsættet (40,0)
og den skærer y-aksen i (0,60).

Jeg ved så at c=60, men hvordan finder
jeg a og b?

-Jeg har indsendt dette før, men fandt igen hjælp, så nu prøver jeg igen. Håber der er nogen der kan hjælpe nu.

Pliva

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. september 2004 af Mads^^ (Slettet)

Jeg har ikke min formelsamling mere og jeg kan ikke huske alle de rådne formler, men kig på at:

du ved at c=60
og at
40^2a+40b+60=0

og lav et ligningssystem ud fra toppunkts formlen. Du ved jo hvad toppunktet er...

Svar #2
02. september 2004 af Pliva (Slettet)

Hej..
Parablens toppunkt T=((-b/2a),(-d/4a)) og f(x)=ax^2+bx+c.
Jeg kan ikke finde ud af at isolere hverken a el. b i
40^2a+40b+60=0

jeg kan lige vise hvor langt jeg kommer:

a*40^2+b*40+60=0 <-> b*40=-a*40^2-60
<-> b=-a*40-1,5
eller hov.. kunne jeg?



Brugbart svar (0)

Svar #3
02. september 2004 af Mads^^ (Slettet)

Så ved du jo at (40a+1,5)/2a=40 ... <=> a=3/80 og du kan indsætte og få b=-3

Svar #4
02. september 2004 af Pliva (Slettet)

nu har jeg så

a*40^2+(-a*40-1,5)*40+60=0
a*40^2-a*40-1,5*40+60=0
a*40^2-a*40=0
a*40-a=0

hvad gør jeg galt?

Brugbart svar (0)

Svar #5
02. september 2004 af Mads^^ (Slettet)

se hvad jeg skrev... Du har fra formlen at toppunktets x koordinat findes som -b/2a.

Du har lige isoleret b=-40a-1,5

og du ved at din funktion har toppunktet i (40,0)
ergo...

(40a+1,5)/2a=40

Svar #6
02. september 2004 af Pliva (Slettet)

#3
Kan du ikke lige vise hvordan (40a+1,5)/2a=40 ... <=> a=3/80
for det kan jeg ikke få det til.

Brugbart svar (0)

Svar #7
02. september 2004 af Mads^^ (Slettet)

40a+1,5=80a <=> 40a=1,5 <=> a=1,5/40 = 3/80

Svar #8
02. september 2004 af Pliva (Slettet)

Tak - Du er en skat!
Hvis du gider, kan du så ikke også lige se på tråden "nulregel og parabelligning". Det med de tre nulpunkter..

Skriv et svar til: hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.