Matematik

Toppunkt af parabel

31. marts 2008 af Mette12 (Slettet)
Hej

Er der nogen der kan hjælpe mig med følgende:

Bestem toppunktet for parablen med ligningen.
y=2x^2-8x-1

Det rigtige resultat er: 2;-9

men jeg får det til: 2;7
forstår ikke hvad jeg gør forkert:(

Håber der er nogen der kan hjælpe hurtigst muligt.

Mange tak på forhånd:)

Brugbart svar (1)

Svar #1
31. marts 2008 af samiraabdul (Slettet)

Hm prøv at taste det ind igen for det rigtige svar som sagt gerne være 2;-9

Brugbart svar (1)

Svar #2
31. marts 2008 af KristofferFage (Slettet)

Differentieret:

y'=4x-8

Sat lig 0:

4x-8=0

4x=8

x=2

Sat ind i første ligning for at finde tilsvarende y-værdi:

2*(2)^2-8*2-1 = -9

Brugbart svar (1)

Svar #3
31. marts 2008 af Sherwood (Slettet)

Hvad har du gjort?

y=2x^2-8x-1
y'=4x-8

y'=0 <=> 0=4x-8 => 8=4x => 2=x

y=2*2^2-8*2-1 => y=2*4-16-1 => y=8-17

Så facit passer fint.


Svar #4
31. marts 2008 af Mette12 (Slettet)

Jeg har brugt disse formler:
T=-b/2a,-d/4a
d=b^2-4ac

Svar #5
31. marts 2008 af Mette12 (Slettet)

hmm jeg forstår godt det øverste men det nederste:

y=2*2^2-8*2-1 => y=2*4-16-1 => y=8-17

det forstår jeg ikke. Hvilken formel har i brugt ??

Brugbart svar (1)

Svar #6
31. marts 2008 af Sherwood (Slettet)

Vi har bare sat x (2) ind i ligningen, hvormed vi kunne beregne y.

x har vi beregnet med differentialregning, det har du såmænd også, selv om du nok ikke er klar over det:

f(x)=ax^2+bx+c

f'(x)=2ax+b

f'(x)=0 <=> 0=2ax+b => -b=2ax => -b/(2a)=x

Her har du din toppunktsformel udledt ved differentialregning.

Svar #7
31. marts 2008 af Mette12 (Slettet)

nåå ok...

mange tak...har forstået det nu:)

Brugbart svar (1)

Svar #8
19. november 2010 af vingummidyret (Slettet)

hvad er formlen -d/4a brug til??


Skriv et svar til: Toppunkt af parabel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.