Matematik
Differentialligning
06. april 2008 af
Klodsinen (Slettet)
Jeg skal bevise at y = b/a+c*e^-ax er den fuldstændige løsning til y' = b-a*y
Jeg forstår ikke præcist det, der står i min mat. bog.
Nogen der kan hjælpe?
- tak
Jeg forstår ikke præcist det, der står i min mat. bog.
Nogen der kan hjælpe?
- tak
Svar #1
06. april 2008 af Esbenps
Hvis du viser, at b/a er en løsning til differentialligningen OG at c*e^(-ax) er løsning til den homogene version af differentialligningen (b=0), så har du vist, at summen af de to løsninger er den fuldstændige løsning til den inhomogene diff-ligning y' = b-a*y.
Teorien siger nemlig, at den fuldstændige løsning til en inhomogen diff-ligning er summen af en partikulær løsning og løsningen til den homogene diff-ligning.
Teorien siger nemlig, at den fuldstændige løsning til en inhomogen diff-ligning er summen af en partikulær løsning og løsningen til den homogene diff-ligning.
Svar #2
06. april 2008 af Klodsinen (Slettet)
øh, jeg forstår ikke de begreber du bruger - har matematik på højniveau i gymnasiet
i min bog står følgende, mens synes der mangler lidt forklaringer hist og her
Ønsker at bevise at funktionen f er den fuldstændige løsning til differential ligningen y'=b-ay netop, hvis funktionen g(x)=f(x)-b/a er løsning til y'=-ay. Det ses således:
f(x)-b/a er løsning til diff.ligningen y'=-ay
<=>
(f(x)-b/a)'=-a(f(x)-b/a) for alle x
<=>
f'(x)=b-a*f(x) for alle x
<=>
f er løsning til y'=b-ay
Således jævnført nogen i forvejen kendt
f(x)-b/a=c*e^-ax
i min bog står følgende, mens synes der mangler lidt forklaringer hist og her
Ønsker at bevise at funktionen f er den fuldstændige løsning til differential ligningen y'=b-ay netop, hvis funktionen g(x)=f(x)-b/a er løsning til y'=-ay. Det ses således:
f(x)-b/a er løsning til diff.ligningen y'=-ay
<=>
(f(x)-b/a)'=-a(f(x)-b/a) for alle x
<=>
f'(x)=b-a*f(x) for alle x
<=>
f er løsning til y'=b-ay
Således jævnført nogen i forvejen kendt
f(x)-b/a=c*e^-ax
Skriv et svar til: Differentialligning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
