Dansk

uægte børn?

17. april 2008 af laila-16 (Slettet)

Jeg skal lavet projektopgave

mit emne er "uægte børn"

har lidt svært med at fine information om det.
hvis der nogen der kender til det, ville det være meget sødt af demm at skriv.

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. april 2008 af TanteOda (Slettet)

Prøv at google "Familiekonstellationer". Her finder du information om de mange forskellige typer familier, herunder også om papfædre/mødre og papbørn.

TanteOda

Brugbart svar (0)

Svar #2
19. april 2008 af Bruger slettet (Slettet)

Skal din synsvinkel være aktuel eller historisk? Skal opgaven handle om et bestemt land eller sted?

Uægte børn betyder jo bare: "Børn født uden for ægteskab".
Mennesker i forskellige samfund, forskellige tider, forskellige kulturer har meget forskellige holdninger til fænomenet "uægte børn".
Og det danske samfunds holdning til fænomenet har ændret sig kollosalt over tid.

I gamle dage var det en synd at få "uægte børn", og det blev anset for så forfærdeligt, at unge kvinder, der blev gravide uden at være gift, begik selvmord (man sagde, at "de døde af kærlighed") eller gik til "fosterfordrivelse" hos kvaksalvere. Det foregik tit under kummerlige og uhygiejniske forhold, så kvinderne døde af det. Og hvis de blev opdaget, kunne de blive hårdt straffet, sågar med dødsstraf, for forsterfordrivelse blev opfattet som mord.
Hvis pigen, der blev gravid uden at være gift, var fra en rig familie, kunne hun blive sendt langt væk, fx til udlandet eller til et (andet) sted i provinsen, hvor hun så skulle være indtil hun havde født sit barn. Barnet blev bortadopteret, og pigen kunne vende hjem til sin familie, uden at nogen opdagede, at hun havde født et barn. Det kunne være en tung hemmelighed at bære på!

I gamle dage var der også hittebørnshospitaler, hvor kvinder, der havde født i smug (man kaldte: føde i dølgsmål), kunne aflevere barnet anonymt. Disse børn blev enten bortadopteret til ægtepar, der ikke kunne få børn - eller de blev brugt som billig arbejdskraft.

Har du læst John Irvings roman "Æblemostreglementet", der handler om et amerikansk børnehjem for uægte børn i første halvdel af 1900-tallet? Det er en smuk og varm fortælling om et godt børnehjem - men den viser, hvor barskt det er, selv når det er et godt børnehjem.
Bogen er filmatiseret, og både bogen og filmen kan lånes på biblioteket.

Filmen "Magdalenesøstrene" kan også lånes på mange biblioteker:

DVD
Magdalene søstrene = The Magdalene sisters / written and directed by Peter Mullan ; produced by Frances Higson ; director of photography Nigel Willoughby. - [Kbh.] : SF Film, [2004]. - 1 dvd-video : surround
Fra 14 år
I Irland gemmes 3 unge kvinder af vejen for samfundets moral på Magdalene søstrenes forvaringsanstalt, hvor de berøvet enhver frihed udnyttes og ydmyges som arbejdskraft i vaskeriet

Den handler om, hvor slemt kvinder, der havde født "uægte børn", kunne blive behandlet i det katolske Irland helt op i 1960erne.

I Danmark lå der på Sprogø 1920-1961 en anstalt: De Kellerske anstalter. Det var en blanding af arbejdslejr, opdragelsesanstalt og fængsel. Her tvangsdeporterede man kvinder, der var evnesvage eller kommet på kant med loven eller med tidens moral. Man kaldte dem "letfærdige og løsagtige", dvs. at de havde været seksuelt aktive uden at være gift, og måske også var blevet gravide udenfor ægteskab. Én betingelse for at komme derfra, når man havde udstået sin 'straf' og var blevet 'genopdraget', var at kvinderne lod sig sterilisere!

Så slemt, som det jeg har fortalt om her, står det heldigvis ikke til i dagens Danmark :)

Men du kan forstå, at for kunne hjælpe dig, er det vigtigt at vide, om din opgave skal handle om en bestemt epoke eller om et bestemt land? Vilkårene er SÅ forskellige over tid og forskellige steder på kloden.

Brugbart svar (0)

Svar #3
19. april 2008 af TanteOda (Slettet)

Omvendt kan man sige, at man skal passe meget på med at kalde børn for uægte. De fleste ville nok krumme tæer, andre ville måske ligefrem blive såret eller rigtig gale. Alle børn er jo ægte, uanset hvordan man vender og drejer den.

TanteOda

Brugbart svar (0)

Svar #4
21. april 2008 af Bruger slettet (Slettet)

Man skal absolut ikke passe på ikke at kalde børn for uægte - borset fra at det sikkert er ved at være ved at være politisk ukorrekt, fordi de fleste har glemt / ikke kender ordet uægtes etymologi/oprindelig :)

Når man tager nogen til ægte, indgår man et ægteskab.
De børn, der bliver født i et ægteskab kaldtes derfor dor ægte, de der blev født udenfor ægteskab kaldtes uægte. svarende til det engelske marry, marriage
Derfra har betydningen bredt sig til det vi kender i dag, svarende til det engelske ægte=genuin, uægte=artificial, imitation,

Den oprindelige betydning af uægte er altså: udenfor ægteskab.
Siden er betydningen skredet til at betyde uaftentisk.

Jeg har ikke nogen etymologisk ordbog her, men se opslaget i "Ordbog over det danske sprog" her: http://ordnet.dk/ods/opslag?opslag=u%E6gte
Mvh
Ms Nielsen

Brugbart svar (0)

Svar #5
21. april 2008 af Bruger slettet (Slettet)

Det er i øvrigt den studerendes egen formulering af opgaven, der bruger betegnelsen "uægte børn". Netop det faktum, at udtrykket er lidt gammeldags/politisk ukorrekt, gav mig den tanke, at opgaven sangsynligvis skulle handle om en historisk periode.
Opgave om "børn født udenfor ægteskab" ville nok være anderledes formuleret, hvis den skulle handle om nutidige forhold :) Fx papbørn / bonusbørn eller ... ?

Skriv et svar til: uægte børn?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.